Protiv polipa i tumora

775

Navika bez koje nema zdravih crijeva. Preteške i pretile osobe izložene su povišenom riziku od crijevnih polipa. Srećom, i minimalna tjelesna aktivnost može djelovati preventivno kad su u pitanju ove izrasline.

crjevaZašto bi nas trebali brinuti crijevni polipi? Iako su u većini slučajeva dobroćudne, ove se izrasline smatraju faktorima rizika za rak crijeva. Pomažu i naizgled trivijalne aktivnosti, poput šetnje ili uspinjanja stepenicama, jer svaka tjelesna aktivnost smanjuje rizik, pogotovo kada su u pitanju pretile ili preteške osobe

Tako tvrde znanstvenici iz Centra za rak Memorial Sloan-Kettering iz New Yorka, koji su u svoju studiju uključili gotovo tisuću pacijenata raznih rasa i etničkih skupina. Svi su bili sredovječni i nisu imali povišen rizik od razvijanja polipa ili raka debelog crijeva. Dvije trećine ispitanika bilo je preteško, a pola ispitanika vježbalo je najmanje jedan sat tjedno.

Nakon provedenih kolonoskopija, istraživači su ustanovili kako su one osobe koje su vježbale jedan ili više sati tjedno bile izložene 25,3-postotnom riziku od polipa u odnosu na 33,2-postotni rizik kod osoba koje nisu bile toliko tjelesno aktivne.

“Nitko ne zna zašto je tjelovježba tako korisna. Možemo postaviti par razumnih hipoteza… Puno rezultata povezuje polipe i pretilost. Možda je bitan inzulin i faktori rasta inzulina”, zbunjeni su bili voditelji istraživanja dobrobitima tjelesne aktivnosti.

Polip je izraslina tkiva crijevne stjenke koja raste u unutrašnjost šupljine (lumena) crijeva i obično je dobroćudan. Na crijevnoj sluznici može rasti slično kao što bradavice rastu na koži. Razlikuju se po veličini, a najčešće su smješteni u donjem dijelu debelog crijeva i rektumu (završnom dijelu). Osobe koje imaju polipe izložene su znatno većem riziku od raka debelog crijeva, te moraju na operaciju kako bi se izrasline uklonile. U najvećoj mjeri su dijagnosticirani sasvim slučajno. piše