Vino ili pivo

697

Hrana koja (ne)uzrokuje rak debelog crijeva. Gubitak suvišnih kilograma i umjerena tjelovježba znatno snižavaju rizik od pojave raka debelog crijeva. Koja hrana će popraviti šanse da ga izbjegnete, a koja će vam ugroziti zdravlje?

lukecZbog pretilosti ljudi imaju 56 posto više šansi oboljeti od raka debelog crijeva. Dakle, obilje hrane bilo kakvog porijekla svakako će nam naškoditi. Ipak, postoje namirnice koje su izrazito neprijateljski ili prijateljski nastrojene prema crijevima.

Namirnice koje snižavaju rizik od raka debelog crijeva

Kari i luk

Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins pokazali su da kurkumin i quercetin (tvari prisutne u kariju i luku) mogu znatno smanjiti broj i veličinu polipa.

Vino
Sva alkoholna pića ne djeluju povoljno, no čini se da je vino prijatelj crijeva.

Riba
Studije su pokazale da je riba blagotvorna za probavu, a njena redovita konzumacija smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.

Povrće i voće
Jedete li ga svježe i redovito, smanjit ćete rizik od pojave raka. Vlakna i određeni antioksidanti, vitamini, minerali i unos fitokemikalija imaju izuzetno dobar utjecaj na zdravlje crijeva.
Klonite se konzerviranih proizvoda i ako ne možete nabaviti svježe, radije birajte smrznuto.

Dobre masti
Ulje lana, avokado, maslinovo ulje te orašasti plodovi odličan su izvor dobrih masti koje sprečavaju pojavu raka debelog crijeva.

Mlijeko
Mljekari se smješkaju zbog studije objavljene u Journal of the National Cancer Institute. Pokazalo se da mlijeko – ne samo kalcij u njemu – smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Namirnice koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva

1. Crveno meso
Crveno i prerađeno meso među glavnim su neprijateljima dobrog rada probavnog sustava. Kad se želi ukazati na hranu koja uzrokuje rak debelog crijeva, oni su prvi na listi.
Posebno je opasno meso spremljeno na visokim temperaturama ili s grila. Prilikom ovakve pripreme dolazi do stvaranja kancerogenih spojeva.

2. Rafinirane žitarice
Bijelo brašno, bijela riža i tjestenina siromašni su vlaknima, mikronutrijentima i fitokemikalijama, te se često povezuju s razvojem raka debelog crijeva.

3. Procesuirane grickalice, brza hrana i slatkiši
Čips, krekeri, kolačići, krafne i druge namirnice bogate transmastima povećavaju rizik od pojave izraslina na crijevu, koje se s vremenom mogu pretvoriti u tumor.

4. Pivo
Za razliku od vina, česta konzumacija piva povezuje se s češćom pojavom raka debelog crijeva. piše