Lijek iz prirode

717

sunanjePovrće kojim možete spriječiti rak kože.

Američki znanstvenici su se usredotočili na ljekovito svojstvo mlade brokule te su uspjeli dokazati kako to povrće može spriječiti ili usporiti napredovanje raka kože. Za mnoge ljude savjeti o izbjegavanju UV zračenja i korištenju zaštitne kreme stižu prekasno, jer je šteta na koži već učinjena.

Ipak, reduciranje štetnih učinaka ranijeg izlaganja UV zračenju vrlo je jednostavno – potrebno je redovito konzumirati mlade brokule, tvrdi Albena Dinkova-Kostova sa Sveučilišta John Hopkins.

Brokula, rotkvica i potočarka

Prilikom procesa probave brokula, rotkvica i potočarka stvaraju iznimno reaktivni sulforafan, tvar za koju se smatra da potiče sintezu bjelančevina koje štite stanice i čuvaju ih od raka. Dr. Dinkova-Kostova sa suradnicima proučavala je učinke sulforafana u borbi protiv raka kože kada se ta tvar ne nanosi na kožu, nego se unosi hranom. ‘Broj miševa koji su razvili tumore ili lezije smanjen je za 25 posto, ukupan broj tumora smanjen je za 47 posto, a njihova je veličina smanjena za 70 posto’, zapisali su.

Analiza urina miševa potvrdila je da je glukorafanin pretvoren u aktivni oblik sulforafan.

‘Što je brokula mlađa, okus joj je jači, jer sadrži veću koncentraciju sulforafana’, pojasnila je dr. Dinkova-Kostova. I kuhane brokule sadrže glukorafanin koji se pretvara u sulforafan u probavnom sustavu, no u slučaju sirovih brokula to se događa već tijekom procesa žvakanja. Ipak, konzumacija prokuhane ili zamrznute pa potom blanširane brokule vjerojatno neće imati pozitivan rezultat jednak onome iz istraživanja jer je glukorafanin topiv u vodi.
Otkrića su važna pogotovo zbog toga što mnogi ljudi uzimaju suplemente brokule koji svi sadrže glukorafanin umjesto sulforafana, ili ga uzimaju u obliku cijelih sušenih izdanaka brokule. piše