Mihaela spasila život baki

1039

mihaela-je-spasile-baku-koja-se-pocela-gusiti_249137

Ivanka Novokmet (48) iz vinkovačkog Novog Sela u nedjelju je poslijepodne s unučicom Mihaelom Cafutom (3) gledala filmove na televiziji. Znatiželjna djevojčica baku je cijelo vrijeme nešto zapitkivala, a Ivanka se trudila udovoljiti znatiželji unučice.

– Odjednom, baka je zašutjela. Glava joj je klonula, a iz usta joj je počela curiti slina – rekla je mala Mihela čvrsto stiščući jastučić u obliku sunca u krilu.
No djevojčica se tada nije uplašila. Iako ima 3 godine, reagirala je poput odrasla čovjeka. Izletjela je iz sobe i po kući tražila ujaka.
– Čim sam ga ugledala, počela sam vikati: ‘Ujko, ujko, baki je loše. Požuri! Moraš joj pomoći, a ja ću joj krpom brisati usta’ – gotovo u dahu ispričala je hrabra Mihaela, a osmijeh joj se raširio od uha do uha. Dok je uzbuđeno prepričavala nedjeljni doživljaj, majka Željka ponosno je pogledavala prema njoj. Tu i tamo bi ju pogladila po kosi ili snažno zagrlila. Ponosna na svoju malu heroinu ni sama ne može vjerovati da joj je kći ostala pribrana i hrabra.
– Sjećam se da me nazvao brat i rekao mi: ‘Kćer ti je spasila život baki’ – rekla je Željka, a njezin se brat, Mihaelin ujak, nadovezao:
– Došavši u sobu, imao sam što vidjeti. Ivanka je ležala u nesvijesti. Dojurio sam do nje i počeo joj vaditi jezik, koji ju je već počeo gušiti. Pritom sam istrpio i nekoliko ugriza. U nedjelju. Kako su nam rekli, Ivanka u bolnici ne prestaje plakati od sreće. Tugu i očaj zbog neizvjesnosti i iščekivanja liječničke dijagnoze nadvladali su sreća i ponos. Ivanka kaže da je danas najsretnija baka jer ima najhrabriju i najpametniju unuku na svijetu. Mala Mihaela zaigrano trčkara dvorištem obiteljske kuće. Kaže da jedva čeka da ponovno vidi baku, zagrli je i da zajedno opet gledaju filmove. Na pitanje što će biti kad naraste, Mihaela s osmijehom kaže: “Bit ću liječnica”.