Što je menopauza?

684

menopauza

Menopauza je prirodan događaj u životu žene. Prosječna dob nastupa menopauze nije se promijenila stoljećima. Znatno se produžilo trajanje ljudskog života, tako da današnja žena provede trećinu života u postmenopauzi.

Da li je menopauza normalan događaj ili bolest?

Menopauza je prirodan događaj u životu žene. Prosječna dob nastupa menopauze nije se promijenila stoljećima. Znatno se produžilo trajanje ljudskog života, tako da današnja žena provede trećinu života u postmenopauzi. 
U tijelu žene u razdoblju oko menopauze nastaju promjene koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prvenstveno estrogena. U prosjeku, već nakon četrdesete godine života (a ponekad i u kasnijim tridesetima) stvaranje hormona u jajnicima počinje polako slabiti, što se postupno nastavlja do 44-45. godine. Od tada pa još otprilike 5-10 godina traje prijelazno razdoblje, koje se u običnu govoru naziva klimakterij. Liječnici uobičavaju koristiti riječ perimenopauza za razdoblje promjene prije prestanka samoga krvarenja uključujući i godinu dana nakon prestanka mjesečnih krvarenja.

 

Definicija menopauze

Kada stvaranje hormona u jajnicima padne ispod razine koja izaziva menstruaciju, ona izostaje. Menopauza je posljednje fiziološko krvarenje iz maternice koje prosječno nastupa oko 51. godine života, iako je normalan raspon prilično velik: od 40-58. godine. Razdoblje nakon menopauze jest postmenopauza, a oboje ustanovljujemo naknadno ako krvarenje nije nastupilo u idućih godinu dana, pod uvjetom da niste trudni, ne dojite ili uzimate lijekove koji mogu utjecati na menstruacijski ciklus. Tek mali dio žena ima uredne cikluse do samoga kraja nakon kojih uslijedi menopauza.

 

Prerana menopauza

U nekih žena menopauza može nastupiti i prije 40. godine. Riječ je o preranoj menopauzi. Uzroci mogu biti različiti: u nekim obiteljima menopauza se pojavljuje ranije pa je očito riječ o genetskim uzrocima. S druge strane, u nekim bolestima, poglavito autoimunima (npr. reumatoidni artritis, mijastenija gravis, i dr.), mogu biti oštećeni i jajnici pa takve bolesnice mogu također imati preranu menopauzu. Neki lijekovi i medicinski postupci mogu biti uzrokom menopauze. Odstranjivanje maternice s kojom su se nekada uobičajeno odstranjivali i jajnici također dovodi do menopauze. Budući da je uloga estrogena za održavanje zdravlja žena danas bolje poznata, jajnici se pri tom operativnom zahvatu pošteđuju. Ipak, kako pri operativnom odstranjivanju maternice nije moguće izbjeći mikro-oštećenja sitnih krvnih žila koje opskrbljuju krvlju jajnike, menopauza u tih žena nastupi ipak nešto ranije. Odstranjivanje samih jajnika (npr. zbog zloćudne bolesti) još je jedan od uzroka menopauze, kao i primjena kemoterapije ili zračenja u području zdjelice. Sportašice, koje zbog intenzivnih treninga izgube menstruaciju, žene koje doje i nemaju menstruacije, žene oboljele od anoreksije nervoze (također gube menstruaciju), u stanju su privremene menopauze ako se kasnije ponovno uspostave menstruacijski ciklusi. Ako to stanje potraje duže, mogu se pojaviti simptomi i zdravstveni rizici zbog nedostatka estrogena.

 

Kasna menopauza

Kasnom menopauzom smatra se ona koja nastupi nakon 55. godine.