‘Mojoj majci su u sobu donijeli virus,

839

SIN PREMINULE OD COVIDA-19 U JEDNOM OD ŽARIŠTA U HRVATSKOJ ‘Mojoj majci su u sobu donijeli virus, od toga je umrla. Pozivam i DORH da se uključi’

Koprivnica, 220420.
Dom za starije i nemocne u Koprivnici iz kojeg je izmjesten dio korisnika zarazenih koronavirusom.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Sin jedne od štićenica doma za starije u Koprivnici koji je postao jedno od žarišta koronavirusa u Hrvatskoj, za HRT je ispričao o svojoj majci koja je jedna od 11 preminulih od koronavirusa iz tog doma.

Majku nije vidio od kraja veljače, kad su posljednji put bili dopušteni posjeti u domove za starije. Pokopao ju je prije dva dana. Iako posjeti nisu bili dozvoljeni, zaposlenici u domu su se slobodno kretali, a sin umrle štićenice kaže da su joj upravo zaposlenici donijeli virus.

‘Oni su normalno hodali okolo i mojoj majci u sobu donijeli virus i od toga je umrla. Pozivam i Državno odvjetništvo da se uključi jer je zbog nemara umrlo više ljudi, među njima i moja majka’, rekao je za HRT.

Nakon prve zaraze u tom domu, činilo se da je sve stavljeno pod kontrolu, no zatim je došlo do novog širenja zaraze, ispričala je glavna epidemiologinja u Koprivničko-križevačkoj županiji, dr. Draženka Vadla. Tada su štićenici iz stacionarnog dijela doma koji su bili pozitivni, preseljeni u bolnicu, no karantena nije određena za ostale u domu.

‘Na žalost, u domu koji ima 100 zaposlenika i 270 štićenika apsolutno nije bilo izvedivo da se unutar doma tako nešto napravi i još jedan je razlog, da je ravnateljica koja je poznala situaciju rekla da su zaposlenici u domu mnogobrojne ženske osobe i samohrane majke i mnogi drugi problemi da bi se to sa zaposlenicima moglo izvesti’, ispričala je Vadla.

Karantena nije opcija čak ni nakon trećeg vala zaraze u tom domu, nakon kojeg je ravnateljica podnijela ostavku.

‘To znači da se zatvori dom kao da smo brod na pučini, nitko unutra, nitko van, osim onih koji su teško bolesni, pa se onda premještaju u bolnicu iz jednog prostog razloga što je nemoguće izvesti, 400 ljudi je u pitanju’, dodala je.  Piše