Ne uzimati?

1108

Poznati lijekovi koji uništavaju srce i mozak. Studija objavljena u British Medical Journalu pokazala je da ljudi koji su duže razdoblje uzimali ibuprofen imaju gotovo tri puta veći rizik da dožive moždani ili srčani udar. Ni Voltaren nije idealan.

munina

Veće redovite doze ibuprofena i sličnih tableta protiv bolova mogu povisiti rizik od moždanih i srčanih udara, upozoravaju stručnjaci sa Sveučilišta Bern u Švicarskoj nakon pregledavanja podataka 31 kliničkog ispitivanja s više od 116.000 osoba. Znanstvenici su ustanovili da visoke doze ibuprofena nose sličan rizik kao i lijekovi protiv bolova koji su zbog sigurnosnih razloga povučeni s tržišta prije par godina. Ovi lijekovi se obično uzimaju zbog artritisa i bolova u leđima. Ali, liječnici naglašavaju da rizik od moždanog i srčanog udara vreba samo one koji dugo uzimaju visoke doze ibuprofena.
Još jedna često propisivana tableta diclofen, kod nas poznatija kao Voltaren, koja se prodaje i pod imenom Rufenal i Rhumalgan, povisuje rizik od moždanog udara te povećava vjerojatnost od srčanih bolesti i smrti koja je s njima povezana za četiri puta, piše u studiji.
Znanstvenici sugeriraju i da ibuprofen povećava rizik od moždanog udara i smrti zbog srčanih bolesti slično kao i rofecoxib (Vioxx), koji je povučen s tržišta 2004. zbog brige za sigurnost ljudskog zdravlja.
Profesor Peter Jüni, sa Sveučilišta Bern, rekao je: ‘Pacijenti su ove lijekove uzimali tri do četiri puta na dan. Uglavnom su ih liječili zbog osteoartritisa i par njih koji su patili zbog reumatoidnog artritisa. Mnogi od njih su starije osobe koje ionako imaju rizične faktore, a oni će se uz ove tablete protiv bolova dodatno povećati.’
‘Gledamo li na rizik od moždanog udara, ibuprofen ne izgleda kao dobar lijek. Kad bih patio od kroničnih bolova ne bih ga uzimao jer je rizik prevelik. Tražio bih neke druge opcije,” zaključio je. piše