Nije šala

810

dvoje_penzicaUmirovljenicima veće penzije za čitavih 18 kuna?! Nakon što su im dvije i pol godine mirovine bile zamrznute, sada kada je prestao vrijediti Zakon o odgodi usklađivanja mirovina bivše Vlade, umirovljenicima će mirovine napokon porasti. Ali, za samo 0,85 posto, dakle u prosjeku za 18 kuna!

 

Ako je prosječna mirovina u veljači iznosila 2.145 kuna, povećanje bi po osnovi od 0,85 posto iznosilo 18,23 kune. Sa zaostacima za siječanj i veljaču, u travnju bi umirovljenik u prosjeku trebao primiti mirovinu veću za 54,71 kunu.

Do malog povećanja mirovina nakon dugog perioda stagnacije došlo je zato jer se, po Zakonu o usklađivanju mirovina, računa samo razdoblje od šest mjeseci, od lipnja do prosinca 2011. godine, a ne čitav period tijekom kojeg su mirovine mirovale, piše Glas Istre.

Novo usklađivanje u rujnu

Prema švicarskoj formuli, mirovine se usklađuju s polovicom zbroja rasta potrošačkih cijena i bruto plaća. “Budući da su troškovi života neznatno narasli, za 0,3 posto, a plaće nešto više, zbog božićnica i regresa, za 1,4 posto, povećanje mirovina ne iznosi niti jedan posto. No, na godišnjoj razini riječ je o oko 300 milijuna kuna. Umirovljenici mogu računati i na indeksaciju u rujnu, kada će se mirovine usklađivati u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine”, kazao je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Tada će zbog povećanja PDV-a porast mirovina najvjerojatnije biti nešto veći, ali slaba je to utjeha kada će istovremeno i cijene proizvoda odletjeti u nebo. piše