Nova neinvazivna metoda liječenja

1804

doctorsPrvi endovaskularni postupak ugrađivanja stenta u krvnu žilu u predjelu trbuha. Nova neinvazivna metoda liječenja bolesti krvnih žila u riječkom KBC-u. Riječ je o interdisciplinarnom zahvatu koji osim što bitno skraćuje boravak pacijenata u bolnici, rizik od postoperativnih komplikacija svodi na minimum te donosi uštede. Bolesti krvnih žila u Kliničkom bolničkom centru Rijeka liječe se novom, neinvazivnom metodom koja osim što bitno skraćuje boravak pacijenata u bolnici, rizik od postoperativnih komplikacija svodi na minimum.

Prvi endovaskularni postupak ugrađivanja stenta u krvnu žilu u predjelu trbuha kod 80-godišnjeg pacijenta predstavili su jučer liječnici Klinike za kirurgiju, Kliničkog zavoda za radiologiju i Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

Riječ je, naime, o interdisciplinarnom zahvatu koji uključuje različite struke. Zahvat je predvodio doc. dr. Aldo Ivančić, pročelnik Zavoda za torakovaskularnu kirurgiju, a sudjelovali su još dr. Liana Cambi Sapunar iz KBC-a Split, prof. dr. Berislav Budiselić, pročelnik Odjela za interventnu kardiologiju i dr. Jurica Juranić s Klinike za anesteziologiju.

– Sama metoda nije novina u našoj bolnici jer ga već godinama obavljaju interventni kardiolozi i radiolozi, no radi se o prvom takvom zahvatu koji je izveden u Zavodu za torakovaskularnu kirurgiju. Takav način liječenja još nismo imali u programu – kazao je Ivančić.

Manji rizik  

Kako je objasnio, pacijent je već imao jednu operaciju na srcu i opterećen je drugim bolestima zbog čega bi klasična operacija bila rizična. Stoga se stent prema proširenom dijelu krvne žile u predjelu zdjelice uvodio kroz perifernu žilu.

Proširenja žila poput ovog nastaju uslijed različitih procesa koji slabe stijenke žila poput dijabetesa i povišenog krvnog tlaka, a često su i posljedica pušenja. Najčešća komplikacija ovakvih proširenja su puknuća žila pri čemu se mora hitno pristupiti operaciji koju u tim slučajevima prati visok rizik s obzirom na to da se uglavnom radi o starijoj populaciji koja najčešće boluje i od drugih kroničnih bolesti.

Od ukupnog broja slučajeva na Zavodu za torakovaskularnu kirurgiju godišnje se pojavi između sedam i 12 posto ovakvih pacijenata.

– Treba svakako reći da što se više bude širila tehnika, širit će se i indikacije za izvođenje ovakvih zahvata. Ako financijska sredstva budu dozvoljavala, na ovaj će se način rješavati i manji problemi – ističe Ivančić dodajući da je riječka torakovaskularna kirurgija zasad jedini takav zavod u Hrvatskoj koji izvodi endovaskularne postupke

Primjer uštede  

Prema riječima predstojnika Klinike za kirurgiju doc. dr. Tedija Cicvarića, vrijednost ovakvog zahvata kreće se između 40.000 i 50.000 kuna, a to podrazumijeva samo materijal korišten pri operaciji. Cicvarić također kaže da je uprava bolnice zainteresirana za izvođenje ovakvih endovaskularnih zahvata koji bi u stručnom smislu objedinili interventnu kardiologiju i torakovaskularnu kirurgiju, što bi osim stručnog napretka različitih specijalnosti omogućilo i uštede.

Primjer uštede navodi i anesteziolog dr. Juranić, naglašavajući da minimalno invazivni zahvati poput ovog anesteziolozima znatno olakšavaju posao.

– Bolesnici puno kraće borave u bolnici i to nam olakšava posao. Da je kojim slučajem ovaj pacijent operiran klasičnom metodom, boravio bi kod nas na jedinici intenzivnog liječenja, a njegovo bi liječenje bilo zahtjevno i puno rizika – zaključio je Juranić. piše