Oružje protiv raka

613

grČudotvorno djelovanje poznate voćke. Priroda nudi mnoge darove kojima možemo ublažiti bolesti ili osnažiti zdravlje. Tako sok od grejpa može uvelike poboljšati učinkovitost lijekova protiv raka. Već se zna da je ispijanje soka od grejpa jednako dobro kao i uzimanje lijekova protiv dijabetesa, a sada je istraživanje Medicinskog fakulteta u Chicagu pokazalo da ono može znatno povećati učinkovitost lijekova protiv raka.

 

Grejp sprečava djelovanje enzima u crijevima koji razgrađuju lijekove, što znači da bi više lijeka moglo prodrijeti do krvotoka. Ispitanici (pacijenti koji su se liječili od raka) koji su kombinirali sok od grejpa i određene lijekove protiv raka imali su jednake zdravstvene dobrobiti kao i ispitanici koji su uzimali trostruku dozu lijeka. Učinak grejpa na enzime u crijevima javlja se već par sati nakon konzumacije i djeluje nekoliko dana. Upravo zbog takvog djelovanja grejpa, liječnici ga ne preporučuju pri uzimanju tableta jer može doći do predoziranja ili ozbiljnih nuspojava. 

Američki istraživački tim tvrdi da bi kombinacija soka od grejpa i lijekova protiv raka mogla pomoći bolesnicima da izbjegnu nuspojave vezane uz visoke doze lijekova, ali ismanjiti troškove liječenja zbog izdavanja većih količina lijekova. 

Cilj istraživanja je bio vidjeti mogu li ovu negativnu karakteristiku grejpa iskoristiti u korist pacijenata i kontrolirati način na koji se povećava učinkovitost sirolimusa – koji se koristi kako bi se spriječilo odbacivanje transplantiranih organa, a odnedavno i kao moguće rješenje za određene tumore. 
Ustanovilo se da su ispitanici koji su pili decilitar soka od grejpa imali povećanu razinu sirolimusa za 350 posto. piše