Otkrijte na vrijeme

827

Važna pretraga može spriječiti srčani udar. Pretraga kojom se otkriva pojava kalcija u koronarnim arterijama srca točniji je indikator srčanog udara kod naizgled zdravih osoba u odnosu na standardnu pretragu kojom se mjeri upala, pokazalo je američko istraživanje.

tlakPrisutnost kalcija u koronarnim arterijama može bolje ukazivati na opasnost kod osoba koje imaju normalan kolesterol. Znanstvenici Preventivnog kardiološkog centra Ciccarone Sveučilišta Johns Hopkins smatraju kako je pretraga kalcija korisnija nego pretraga C-reaktivnog proteina u krvi (CRP).

U svoju studiju uključili su 950 pacijenata koje su pratili gotovo šest godina. Oni su imali normalnu razinu kolesterola i povišeni CRP. Svi su ispitanici prošli kompjuteriziranu aksijalnu tomografiju (CT) kako bi se ustanovila pojava kalcija u koronarnim arterijama, što predstavlja indikator mogućeg nakupljanja plaka i bolesti srca.

Kome se preporučuje?

Iako su svi ispitanici kandidati za terapiju statinima, CT je pokazao kako je samo polovica ispitanika bila izložena većem riziku od srčanog ili moždanog udara.

Čak tri od četiri srčana ili moždana udara dogodila su se kod 25 posto pacijenata s najvišim rezultatima mjerenja kalcija, a gotovo svi srčani udari (95 posto) dogodili su se u osoba s nekom mjerljivom razinom kalcija u koronarnim arterijama.

Američka udruga za srce ne preporučuje ovu novu dijagnostičku pretragu osobama izloženima riziku od bolesti srca, no stručnjaci smatraju kako ona može biti korisna kod pacijenata s prosječnim rizikom koji nemaju simptome poput boli u prsima. piše