Pas je osjetio….

1307

pasdogPas je osjetio da iza zatvorenih vrata leži susjeda bez svijesti. Njemačka doga Alfredo u Zagrebu je spasio susjedu kojoj je pozlilo. Ranije je djevojčici “dijagnosticirao” zapletaj crijeva, a gazdaricu sruši kad joj padne tlak. Alfredo se odjedanput uznemirio. Počeo je tjerati vlasnike da izađu s njim van. Bio je jedan sat iza ponoći. Pomislili su da ga muči probava, ali bili su daleko od istine.

Priču o Alfredu povjerila nam je Dajana Milinković (45), njegova suvlasnica. Još je pod dojmom njegova najnovijeg pothvata. Naime, pas je u noći na nedjelju uspio natjerati svoje vlasnike u Zagrebu da brzo izađu iz kuće i time je spasio ženi život.dog2

– Gotovo je mahnito navalio na zaključana vrata susjede, koja se nije javljala jer je bez svijesti ležala u kuhinji. Grebao je, cvilio i zavijao ispred vrata sve dok nije pristigla susjedina kći, koja je onesviještenu majku zatekla na podu. Došla je Hitna pomoć i žena je završila u bolnici – rekla je Dajana i dodala kako se žena koju je Alfredo spasio još uspješno oporavlja u bolnici.

– Puno mi je puta prošlo kroz glavu što bi se profesorici dogodilo do jutra da ju Alfredo nije pronašao zahvaljujući šestom čulu koje ima – rekla je Dajana. Spašena profesorica posljednja je kojoj je pomogao, ali ne i jedina. Prije nekoliko mjeseci djevojčici (6) upozorenjem je “dijagnosticirao” zapletaj crijeva, za koji nitko nije ni slutio. Legao je pored nje i nije se micao dok roditelji djevojčicu nisu odveli liječniku. Dijete je potom uspješno operirano upravo zahvaljujući Alfredu. 

Dajana tvrdi da pas posebno voli djecu te da, kad su u pitanju dječje bolesti, jednostavno legne pored njih i cvili. Sa svojom suvlasnicom Dajanom ima poseban odnos. I za nju ima specifičan tretman. Čim joj padne tlak, Alfredo nanjuši neke od simptoma kao što su ubrzan rad srca i nestanak daha te joj prednjim šapama skoči na prsa dajući joj do znanja da legne.

Dajani ne preostaje ništa drugo nego poslušati ljubimca koji nikad ne griješi kad su zdravstveni problemi u pitanju. Nakon što legne na tlo, ustane tek kada dobije Alfredovo dopuštenje. On vrlo dobro osjeća trenutak u kojem se tlak stabilizirao. Čim se uvjeri da za njegovu suvlasnicu više nema nikakve opasnosti od nesvjestice, dopusti joj da ustane. Stručnjaci tvrde da pojedine pasmine zbog njuha koji je 1000 puta osjetljiviji od ljudskog mogu osjetiti kemijske spojeve specifične za pojedine vrste bolesti. Alfredo je izložbeni dvogodišnji pas iz pasmine njemačke plave doge. Višestruki je svjetski prvak u ljepoti. Može narasti do metar i težiti do 75 kilograma. piše