Pisanje projekata za EU fondove

618

Unatoč oprečnim mišljenjima treba li nam ulazak u Europsku zajednicu i pod kojim uvjetima, Hrvatska je sve bliže realizaciji punopravnog članstva u zajednici europskih zemalja. Članstvo između ostalog, omogućuje povlačenje financijskih sredstava iz Europskih fondova – strukturnih i kohezijskih. Uvjet za to, su dobri projekti, ne bilo kakvi projekti, nego ODLIČNO urađeni projekti. Problem nastaje kada ih treba napisati, jer za to je potrebno stručno znanje. Postoje propisana pravila kojih se treba pridržavati, ali još uvijek je malo educiranih osoba koje bi mogle prenijeti svoje znanje. U tom vakumu stručnjaka, vrhnje beru firme koje za dosta visoke naknade odrađuju poslove pisanja projekata (uspješno ili manje uspješno, to ćemo tek vidjeti).

Malo je onih koji mogu pokriti troškove izrade projekata, ali imaju ideju koju treba pretočiti u projekt, dobiti sredstva i napraviti korisnu stvar.

Shodno navedenom pridružujemo se svojim skromnim znanjem u približavanju ove tematike „običnim“ građanima, kako bi ih upoznali s pojmovima, uvjetima, pravilima pisanja projekta, kao bi uz malu pomoć stručnog tima bili sposobni aplicirati za sredstva iz Europskih fondova.

Sve ovo s ciljem da se povuče što je više moguće financijskih sredstava i napravimo nešto dobro i korisno, kao bi smo dolazećim generacijama imali što ostaviti.

Baby boomer generacija je sada u šezdesetim i šezdest petim godinama života. To je fond znanja i iskustva koje treba upotrebiti za opće dobro.