POZIV NA HITNU POTPORU UMIROVLJENICIMA

818

Umirovljeničke udruge Sindikat i Matica umirovljenika pozivaju Vladu Republike Hrvatske da poduzme hitne mjere za zaustavljanje siromaštva umirovljenika i sve većeg pada realne vrijednosti mirovina, pogoršanog uslijed nezaustavljivog porasta inflacije te cijena hrane i energenata. Pozdravljamo najavljene mjere smanjenja PDV-a na energente, ali izražavamo sumnju da će od toga biti koristi za potrošače, jer unatoč smanjenju PDV-a na hranu, cijene prehrambenih proizvoda su porasle u ovoj godini za oko 30 posto. I sam premijer spominje kako su, primjerice, sadašnje cijene električne energije za oko deset puta niže od tržišnih, čime i sam ukazuje na opravdanost povećanja cijena.

Pred 75 posto hrvatskih umirovljenika je razdoblje gladi i smrzavanja, jer je upravo toliki udjel mirovina ispod hrvatske linije siromaštva. K tome, udjel prosječne mirovine u lipnju od 2.707 kuna u odnosu na prosječnu neto plaću od 7.711 kuna je iznosio 35,1 posto, što znači da realna i relativna vrijednost mirovina tone iz mjeseca u mjesec, a mirovine su potonule na dno europske ljestvice. Od vidljive koristi neće biti ni najnovije usklađivanje mirovina za 6,18 posto, jer je to i trostruko manje od stvarne inflacije i rasta cijena proizvoda i usluga koje koriste umirovljenici.

Zbog navedenog očajnog i ponižavajućeg položaja umirovljenika u Hrvatskoj, te visoke stope smrtnosti umirovljenika zbog pandemije i teških socijalno-ekonomskih uvjeta života, Sindikat i Matica umirovljenika podnose sljedeće zahtjeve:

  1. Umirovljeničke udruge traže da se svima koji su umirovljeni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju nakon 1.1.1999. godine mirovine trajno povećaju za deset posto, jer su za toliko zakinuti tadašnjom mirovinskom reformom i utvrđivanjem prve aktualne vrijednosti mirovina (AVM).

  2. Pozivamo na hitnu promjenu modela usklađivanja mirovina dva puta godišnje i to na način da se mirovine usklađuju u stopostotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijena ili plaća. No, i tu tražimo socijalnu intervenciju na način da se mirovine do 2.000 kuna indeksiraju za 120 posto, a od 2.000 do 4.000 za 110 posto.

  3. Potrebno je uključiti umirovljenike s mirovinama do 1.500 kuna u pravo na mjesečni energetski vaučer do 400 kuna, a one s mirovinama od 1.500 do 4.000 kuna na vaučer do 200 kuna, što trenutno mogu ostvariti samo primatelji nacionalne naknade i zajamčene minimalne naknade.

  4. Tražimo da se kao antiinflacijska mjera do kraja godine isplati još jedno jednokratne novčano primanje svim umirovljenicima i to u sljedećim razredima: mirovine do 1.700 kuna – 1.200 kuna; od 1.700 do 2.200 kuna – 900 kuna; od 2.200 do 3.200 kuna – 600 kuna, te od 3.200 do 4.200 – 400 kuna.

Očekujući brzo i socijalno osjetljivo reagiranje hrvatske Vlade, ostajemo u pripremi za daljnje aktivnosti za realizaciju ovih zahtjeva.