Preminuo dramski umjetnik Ljubomir Kapor

1227

Dramski umjetnik Ljubomir Kiki Kapor, preminuo je danas u 78. godini.

Ljubomir_KaporLjubomir Kapor rođen je na Korčuli 1932. godine počeo je glumiti u Gavelli još kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti, u Krležinoj Golgoti redatelja Branka Gavelle, prvoj premijeri tog kazališta.

Od tada je mnogobrojnim ulogama obilježio hrvatsko glumište, među ostalim, ulogom Jakova u predstavi “Sinovi umiru prvi” Mate Matišića, Iže u Ribarskim svađama Carla Goldonija, don Zane u Marinkovićevoj Gloriji.

Kao nezamjenjiv član ansambla glumio je i u predstavama Lift za kuhinju Harolda Pintera, Kraljevo Miroslava Krleže, Tri sestre Antona Pavloviča Čehova, Richard II Williama Shakespearea.

Glumio je u televizijskim serijama Prosjaci i sinovi, U registraturi, a popularnost je stekao ulogom Picaferaja u Velom mistu. Kapor je i nakon dijagnosticiranja teške bolesti nastavio glumiti, a jedna od posljednjih uloga bila mu je u seriji Luda kuća.

Njegova filmografija također je iznimno bogata. Glumio je, među ostalim, u filmovima San o ruži Zorana Tadića, Život sa stricem Krste Papića, Treća žena Zorana Tadića, Maršal Vinka Brešana, Kenjac Antonia Nuića.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima i nekoliko nagrada Zlatni smijeh na Danima satire, nagrade Marul na Marulićeviim danima, nagrade Hrvatskog glumišta.

13.03.2010.