Projekti loši

896

Projekti loši, iz fonda IPA uzeli smo samo 23% novca. RH nije iskoristila još 545 mil. eura iz pretpristupnog fonda IPA! Iz pretpristupnog fonda IPA Europske unije za razdoblje od 2007. do 2012., do kraja 2010. godine iskoristili smo tek skromnih 23 posto.

 Helga

Oko 800 milijuna eura u pola godine članstva od srpnja do prosinca 2013. te čak 1,5 do 2 milijarde eura u 2014. planirano je za Hrvatsku iz Europske unije. To je i te kako velik novac za jednu malu tržišnu ekonomiju poput Hrvatske, ali ga treba pametno iskoristiti i znati kako do njega doći. Biti informiran danas je najvažniji element za uspješno poslovanje i javnog i privatnog sektora – kazala je Helga Bubanović-Devčić iz Razbor savjetovanja na Danu otvorenih vrata Hypo EU Deska Hypo Alpe Adria banke.

Otvorenim vratima hrvatski se javni i privatni sektor htjelo uputiti na mogućnosti financiranja kroz pretpristupne fondove te buduće financiranje kroz strukturne i kohezijske fondove EU.

– Iduće dvije godine pripreme za članstvo u EU zasigurno će biti pozitivan impuls za hrvatsko gospodarstvo, kojima su sredstva iz fondova EU nadohvat ruke – rekao je Ivo Bilić, član uprave Hypo banke.

U prvih šest mjeseci članstva u EU, rečeno je, Hrvatska će se fokusirati na velike projekte poput željeznica kako bi dobivena sredstva stigla potrošiti u planiranom razdoblju, dok se “bum” projekata očekuje od 2014. nadalje. No, iako je jučer naglašeno da je Hrvatska imala dobru iskorištenost projekata u ranijim pretpristupnim fondovima poput CARDS-a, PHARE-a, ISPA i SAPARD-a, činjenica je da smo iz trenutačno korištenog pretpristupnog fonda IPA, koji se odnosi na proračunsko razdoblje od 2007. do 2012., do kraja 2010. iskoristili tek skromnih 23 posto.

Hrvatskoj je, znači, na raspolaganju još oko 545 milijuna eura za koje se mora aplicirati prije punopravnog stupanja u članstvo u srpnju 2013., inače će propasti.

Tugomir Majdak, načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU u Ministarstvu poljoprivrede, kazao je kako vjeruje da će bolja informiranost poduzetnika o korištenju novca iz strukturnih i kohezijskog fonda ubuduće rezultirati boljom suradnjom tvrtki, županija, financijskih institucija, agencija i poslovnih udruženja te, u konačnici, i većim povlačenjem dostupnih sredstava.

Što se tiče povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU, u Hrvatskoj je nedavno raspisan drugi natječaj za dodjelu sredstava za Mjeru 302 iz IPARD-programa čiji je cilj povećanje prihoda ruralnog stanovništva kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti na farmi i/ili izvan nje te poboljšanje socijalne strukture u ruralnim područjima.

Do sredine prosinca, dugo nakon što su sličnih mogućnosti imali u PHARE-u, mali i srednji poduzetnici do 250 zaposlenih, do 216 milijuna kuna godišnjih prihoda i ukupnom aktivom do 108 milijuna kuna, s naglaskom na proizvodna poduzeća, dobit će priliku za poboljšanje regionalne konkurentnosti po pitanju energetske učinkovitosti, uvođenja ekostandarda i određenih sustava kvalitete (upravljanja ljudskim resursima, financiranjem…).

Ukupno je predviđeno 3 milijuna eura, od kojih se za pojedine projekte može dobiti od 50.000 do 200.000 eura nepovratnih sredstava (najviše 85 posto EU sufinanciranja te do 80 posto predujma). piše