Ruralni zastoj

650

Koja blamaža! Odbili svih 67 hrvatskih projekata?! Niti jedan jedini podneseni projekt, od njih 67, Agencija za plaćanje, koja provodi dodjelu sredstava iz europskog IPA fonda, nije prihvatila. ‘U ovom konkretnom slučaju izgubit ćemo 140 milijuna kuna.’

Do kraja 2011. Hrvatska bi mogla dobiti još 20 milijuna eura iz programa pretpristupne pomoći za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja, istaknula je danas predsjednica Kluba zastupnika HNS/HSU Vesna Pusić, upozorivši da smo do sada iskoristili samo 5,9 posto te pomoći.
“Istodobno, Agencija za plaćanje, kao provedbeno tijelo za sredstva iz IPA fondova, u veljači ove godine odbila je svih 67 projekata jedinica lokalne samouprave namijenjenih ruralnom razvoju”, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.
Riječ je, dodala je, o projektima općina i gradova namijenjenih razvoju ruralne infrastrukture, ukupne vrijednosti 282 milijuna kuna, od čega je 70 posto trebalo biti financirano iz sredstava fondova EU.
“Nije nam isteklo vrijeme za iskorištavanje sredstava pretpristupne pomoći, ali istječe”, upozorava Pusić, a po riječima HNS-ova zastupnika Zlatka Koračevića, “u ovom konkretnom slučaju izvjesno je da će nam propasti 140 milijuna kuna”.
Obeshrabruje, ističe, što niti jedan jedini projekt koji je podnesen, kao projekt kandidat za sredstva namijenjena ruralnom razvoju, Agencija za plaćanje nije prihvatila, i to s obrazloženjem da je “dokumentacija nepotpuna te da podnositelj neće dobiti OIB”.
Riječ je o agenciji koja bi trebala promovirati da se ta sredstva iskoriste, a umjesto toga, ističe, ona odbija apsolutne sve projekte s lokalne razine.
Koračević upozorava i kako će ovisno o iskorištenosti sredstava iz pretpristupnih fondova, ovisiti i daljnja sredstva koja ćemo dobivati iz fondova EU.
“Moramo izgraditi učinkovit sustav kako bi sve ono što je ispregovarano dobilo svoju razvojnu šansu”, poručio je primijetivši kako su nam istodobno poljoprivredna zemljišta neobrađena, a poljoprivrednici na prosvjedima “kuhaju kineski grah”. piše