Smrtonosna pogreška

1068

lukMuškarac iz Rijeke umro zbog trovanja mrazovcem!

Jedna je osoba u Kliničkom bolničkom centru Rijeka preminula, a još šest osoba posljednjih je dana hospitalizirano zbog trovanja opasnim alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u biljci mrazovac, koju su te osobe zamijenili za biljku – medvjeđi luk.

Kako se neslužbeno doznaje, zbog trovanja mrazovcem preminuo je stariji muškarac sa šireg riječkog područja koji je smrtonosne listove mrazovca brao na području Bribira. Osim pacijenta kod kojeg je branje medvjeđeg luka završilo sa smrtnim ishodom, u KBC-u Rijeka ističu da je u posljednjih dvadesetak dana čak šest osoba hospitalizirano zbog trovanja opasnim alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u biljci mrazovac. Ovaj alkaloid može izazvati ozbiljne poremećaje zdravstvenog stanja.

Prema riječima prof. dr. Davora Štimca, pročelnika Zavoda za gastroeneterologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, dio hospitaliziranih pacijenata još uvijek se nalazi u bolnici na liječenju dok su neki otpušteni kućama. Zabilježeni su i blaži oblici trovanja koji nisu zahtijevali hospitalizaciju i to uglavnom kod članova obitelji za koje liječnici pretpostavljaju da su pojeli manje količine otrovne biljke.

”Zdravstveni problemi hospitaliziranih pacijenata bili su različiti, od problema kod jetrenih nalaza pa sve do prestanka disanja. Dio pacijenata smješten je i na jedinici intenzivnog liječenja. Svi su oni mislili da su ubrali medvjeđi luk čije lišće nalikuju na lišće đurđice i mrazovca. Đurđica je pritom nešto manje otrovna od mrazovca koji može izazvati vrlo ozbiljne poremećaje zdravstvenog stanja”, kaže prof. dr. Štimac, jedan od organizatora konferencije za novinare u četvrtak čiji je cilj informirati javnost o potencijalno smrtonosnoj zamjeni i tako prevenirati daljnja trovanja.

Pored šparoga, medvjeđi luk jedna je od najpopularnijih samoniklih biljaka koja se bere u ovo doba godine. Svoju popularnost može zahvaliti i činjenici što ga se u biljnoj medicini smatra djelotvornim u borbi protiv povišenog tlaka i kolesterola. Koristi se i u liječenju kašlja, za smirivanje upale želučane sluznice, upale mokraćnog mjehura, u liječenju kožnih bolesti te kao prevencija od srčanog udara. Njegova temeljna razlika s ostalim sličnim biljkama je u tome što ni đurđica, ni mrazovac ne mirišu na češnjak, piše Novi list.

S druge strane, mrazovac čija se ljekovita svojstva još istražuju, poznat je i pod nazivom biljni arsen. U pravilu je izrazito otrovan, i to ponajprije zbog alkaloida kolhicina. Smatra se da pet grama ovog alkaloida izaziva smrt. Kao simptomi trovanja navode se bolovi u želucu, grčevi, proljev, povraćanje, grebanje u grlu, mučnina, krvavo mokrenje, dehidracija te opći kolaps. piše