Nisu samo vjetrovi

635

klopanjeŠto vas čeka ako prebrzo jedete?

Ako hranu žvačete kako treba, za svaki obrok trebat će vam barem 20 minuta. No, vi ipak tanjur očistite puno brže? Pogledajte zašto bi to moglo biti opasno. Prebrza konzumacija hrane može dovesti do povećanja rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, pokazuje istraživanje provedeno u Litvi.

U novu studiju bila su uključena 234 ispitanika s dijabetesom tipa 2 i 468 zdravih osoba iz kontrolne skupine.

Sudionici istraživanja koji su brže jeli imali su prosječno 2,5 puta veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim toga, ispitanici koji su brže konzumirali hranu imali su i veći indeks tjelesne mase, napominju znanstvenici.

Žgaravica, vjetrovi, opća nelagoda

I prijašnja istraživanja ukazivala su na sličnu opasnost. ‘Jedemo li prebrzo, ne dajemo vremena mehanizmu koji šalje poruke u mozak da smo siti’, objašnjava Ian McDonald, profesor metaboličke psihologije na Sveučilištu Nottingham.

‘Živci šalju signale u mozak da se želudac širi. Istovremeno, hormon gladi grelin, koji se proizvodi dok se želudac prazni, prestaje se ispuštati. Od trenutka kad počnete jesti, treba nekih 20 minuta da bi poruka koja suzbija apetit stigla do mozga. Jednostavno rečeno, jedete li prebrzo, vjerojatno ćete se pretrpati hranom. Mnogi ljudi razviju naviku brzog jedenja još kao djeca, jer žele pobjeći od stola’, objasnio je profesor.

Prebrzo jedenje povećava i rizik od žgaravice, vjetrova i opće nelagode, jer tijekom brzog jedenja gutamo i velike količine zraka. piše