Spasite kožu

752

Kako ukloniti utjecaj stresa na kožu? Stres nije dobar ali je danas neizbježan segment života. Opremite se zato mudrim dermatološkim savjetima koji će ublažiti negativno djelovanje stresa na vaš ten. Vi i vaša koža treba endorfina. Barem 3 do 4 tjelovježbe tjedno opskrbit će vas endorfinom koji će ojačati imunološki sutav i cirkulaciju što će uz druge faktore poput pravilne prehrane i dovoljno sna održavati sjaj i ljepotu kože.

No ako vas je stres već počeo nagrizati pogledajte kako spasiti kožu:

1. Suhoća
“Kronični stres povećava razinu hormona kortizola, što oštećuje sposobnost kože da zadržava vodu,” kaže dr. Peter Elias, prof. dermatologije na Sveučilištu California u San Franciscu. A gubitak vlage smanjuje i sjaj kože. Popravite: David Goldberg, klinički prof. dermatologije i direktor istraživanja laserske terapije na Mount Sinai School of Medicine u SAD-u savjetuje: “Koristite proizvode za njegu lica koji su hipoalergenični i bez dodanih parfema. Niski pH ovih proizvoda spriječit će dodatno isušivanje i upale.” Lice perite u mlakoj vodi jer vruća dodatno skida masnoću.

2. Prve bore
Kortizol potiče i porast šećera u krvi, a on oštećuje kolagen i elastin kože, proteinska vlakna koja daju elastičnost i glatkoću koži. Osim toga konstantna napetost mišića lica dovodi do trajnih bora.
Popravite: Kreme s retinolom i antioksidantima potiču stvaranje kolagena što učvršćuje kožu. Za trenutni učinak na raspolaganju vam je skuplji Botox čije djelovanje traje nekih 4 mjeseca ili injekcije tvari poput Restylanea koje su nešto skuplje, a učinak ostaje nekih 6 mjeseci.

3. Crvenilo
Povećan dotok krvi koji se javlja dok ste pod pritiskom može uzrokovati širenje kapilara. Stres može potaknuti i crvenjenje lica – rosaceu, a budući da oslabljuje i imunološki sustav nevolje s crvenilom kože može potrajati. Popravite: Koristite li ih na dnevnoj bazi kreme koje sadrže antipulane sastojke poput alantoina ili ekstrakta korijena sladića možete ublažiti crvenilo. Svjetlosna i laserska terapija također može pomoći. U slučaju da patite od rosacee možda trebate sredstvo koje ublažuje upalu – propisat će vam je vaš dermatolog.

4. Akne
Stres potiče upalne procese, a oni izbijanje akni. Popravite: Koristite losion s salicilnom kiselinom ili benzoil peroksidom te kremu koja će navlažiti kožu – kako vam ne bi bila presuha zbog nanošenja prethodnih sredstava. Ukoliko ovo ne pomogne posjetite dermatologa.

5. Umorne oči
Tjeskoba uzrokuje lančanu reakciju koja uključuje i nesanicu i na koncu rezultira oteklinama. Popravite: Na oči nanesite koru krastavca. Skupit će krvne i limfne žilice koje donose tekućinu u ovo područje. I spavajte s lagano podignutom glavom, tako ćete izbjeći nakupljanje limfe. piše