Što je to dodatak prehrani?

1079

Radm“Ne bih svojim pacijentima preporučila Radmanov pripravak, ni u kojem slučaju”, kaže liječnica Lidija Gajski. Naime, mnogi su mediji prenijeli vijest o novom ‘eliksiru mladosti’, najučinkovitijem antioksidansu nove generacije, no bez klinički dokazanog učinka.

S liječnicom koja je napisala intrigantnu knjigu Lijekovi ili priča o obmani porazgovarali smo povodom predstavljanja koje su znanstvenik Miroslav Radman i njegov kolega dr. Slavko Ivković održali u četvrtak u Zagrebu. Na konferenciji za medije, uz potporu istarskog župana Ivana Jakovčića i glazbenu točku, predstavili su preparat ADR-Energizer HPE 40, koji može “spriječiti prijevremeno starenje stanica i razvoj bolesti”. Paket košta oko 700 kuna.

Na pitanje smatra li da iza ovakvih proizvoda stoji profit više nego želja za dobrobiti, Gajski odgovara da je želja za profitom sasvim sigurno prisutna jer ona danas uvelike određuje sadržaj i tendencije moderne znanosti i medicine.

Tržište bolesnih zasićeno, pa se atakira zdrave ljude

“Istraživanja su fokusirana na tehnologiju koja se može patentirati i u kratkom roku ostvariti dobit, a znanstvenici se pretvaraju u poduzetnike – vlasnike patenata i privatnih istraživačkih instituta. Kako je tržište stvarno bolesnih ljudi već zasićeno, zadnjih se dvadesetak godina atakira zdrave ljude, te im se nude pripravci kojima je cilj sprečavanje bolesti u budućnosti ili vječno zdravlje i mladost, kao što je to u ovom slučaju”, kaže Gajski i napominje da je većina onoga što se nudi u području preventive bolesti bez dokazanog učinka.
“Ako i postoje istraživanja koja demonstriraju korisnost, ona su financirana od proizvođača i kao takva dokazano pristrana. Riječ je redovito o manipulaciji, u ovom slučaju na to upućuje i estradna ‘oprema’, odnosno izražena PR podrška, čiji je proizvod i sam glavni nositelj projekta”, kaže doktorica.

Za dodatke prehrani nije potrebno dokazivati djeluju li ili ne

Napominje da je lijek sredstvo koje je dokazano učinkovito u liječenju i sprečavanju bolesti, dok dodaci prehrani (kakvim se reklamira i ADR-Energizer HPE 40) moraju zadovoljiti uglavnom samo zahtjev neškodljivosti, dakle – nije potrebno dokazivati djeluju li ili ne.
Na pitanje mogu li ovakvi proizvodi dovesti u zabludu manje informirane i teško oboljele bolesnike da ih baš ti pripravci mogu spasiti, Gajski upozorava da se u tome vidi etički problematična strana ovakve prakse.

“Bolesni, a naročito ozbiljno bolesni ljudi, s jedne su strane neupućeni, odnosno nedovoljno stručni da bi mogli kompetentno odlučivati o svome liječenju, a s druge su strane izrazito ranjivi jer se nalaze u stanju u kojem njihovim ponašanjem ne upravlja razum nego strah od patnje i smrti. Tu je riječ o emocionalnom iskorištavanju, odnosno iznuđivanju novca. Stvar komplicira i ogromna ponuda pripravaka i metoda u kojoj se nemoguće snaći, što izluđuje bolesnike i dovodi ih do očaja. Problem je u državi i medicinskoj struci koje nisu regulirale to područje, no to je od njih teško očekivati s obzirom da su izgubili nadzor i nad onim što se nudi unutar zdravstvenog sustava“, smatra doktorica.

Treba osigurati sretniji, ne dulji život

Na kraju, dr. Gajski kaže da svojim pacijentima ne bi preporučila ADR-Energizer HPE 40, koji inače košta 100 eura po kutiji.
“Ne bih im preporučila Radmanov pripravak, ni u kojem slučaju. Postoje drugi, djelotvorniji načini kojima se može produljiti životni vijek ljudi. Pritom se treba koncentrirati na siromašniji, odnosno zakinuti dio društva, kojem treba osigurati uvjete za normalan život i pristup elementarnoj zdravstvenoj skrbi. Osim toga, čini mi se da nam cilj ne bi trebao biti produljenje života po svaku cijenu, nego što produktivniji i sretniji život, dakle kvaliteta na račun kvantitete”, zaključuje dr. Gajski.

Supradyn i Centrum nemaju nikakva učinka?

Na predstavljanju u hotelu The Regent Esplanade dr. Ivković je rekao da su testirali dodatke prehrani koji su trenutačno najprodavaniji na tržištu, Centrum i Supradyn, te su otkrili da oni nemaju nikakva učinka. Odnosno čovjek koji ih pije iskoristi 27 posto placebo efekta koji ima svaki lijek.

“Riječ je o tržišnoj borbi, odnosno pokušaju eliminacije konkurencije; još jedan dokaz da je ovdje riječ o komercijalnom projektu. A tvrdnja da su ovi pripravci bez učinka uklapa se u ono o čemu sam govorila. Argument korištenja učinka placeba stoji kad je riječ o simptomatskim lijekovima, tj. onima za ublažavanje tjelesnih tegoba; kad je riječ o prevenciji, odnosno ljudima bez smetnji, taj argument baš i ne drži vodu”, kaže doktorica Gajski. piše