Tužiteljstvo u Milanu otvorilo istragu protiv ravnatelja doma za starije

682

Tužiteljstvo u Milanu otvorilo istragu protiv ravnatelja doma za starije zbog smrti najmanje sto štićenika

Talijanski mediji javljaju da je tužiteljstvo iz Milana otvorilo istragu protiv ravnatelja tamošnjeg doma za starije u kojem je zbog širenja zaraze koronavirusa preminulo najmanje 100 korisnika. Tereti ga se za namjerno širenje zarazne bolesti i ubojstvo.

Prema brojnim današnjim izvještajima, radi se o Giuseppeu Calicchiu, direktoru doma Pio Albergo Trivulzio, a istrage bi, kako se najavljuje, mogle biti otvorene i protiv čelnih ljudi još najmanje deset staračkih domova.

JESU LI PRIJAVLJENI SVI SMRTNI SLUČAJEVI U DOMOVIMA?

Inače dom koji vodi Calicchio jedan je od najvećih u Italiji. Prema nekim informacijama u staračkim domovima diljem Italije umrlo je oko dvije tisuće ljudi.

Upravo protiv Calicchia tužiteljstvu su stigle brojne prijave u kojima su opisivane nepravilnosti u poslovanju na početku širenja zaraze. Sumnja se, naime, da nije prijavio sve smrtne slučajeve koji bi mogli biti povezani s koronavirusom, te da ni osoblju ni korisnicima nije dozvoljavao nošenje zaštitnih maski.

POSEBNI TIMOVI ISTRAŽITELJA ZA KAZNENA DJELA U EPIDEMIJI

Za utvrđivanje svih zbivanja u domu Pio Albergo Trivulzio, kao i ostalim domovima, talijansko tužiteljstvo osnovalo je posebne timove. Oni su posljednjih dana intenzivno analizirali dokumentaciju koja im je pristigla o situaciji upravo u domu kojeg vodi Calicchio.

Nakon svega donijeta je odluka da se istraga i formalno otvori, te provjere navodi o zabranjivanju nošenja zaštitnih maski na početku izbijanja epidemije. Zabrana je bila izdana jer uprava doma navodno nije željela uznemiravati korisnike.

Istražitelji su već ispitali i profesora Luigia Bergamaschinia, s milanskog sveučilišta koji je kao stručnjak za gerijatriju surađivao s domom Pio Albergo Trivulzio.

UDALJIO ČOVJEKA KOJI JE TRAŽIO NOŠENJE MASKI

Dnevnik Corriere della Sera u svom je izvještaju objavio kako je Bergamaschini na neko vrijeme bio udaljen upravo zato što je inzistirao na nošenju zaštitnih maski kako bi se spriječilo širenje zaraze među starijima koji spadaju u rizičnu skupinu.

Od izbijanja epidemije u Italiji je, prema podacima Civilne zaštite, zaraženo 147.577 ljudi, dok ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 18.848. Ozdravilo je 30.455 osoba.

Hrvatski istražitelji još se nisu očitovali o mogućem kršenju zakona u slučaju širenja zaraze koronavirusom u Domu za starije u Vukovarskoj ulici u Splitu. Jedna korisnica tog doma već je preminula.   Piše