Čuvajte se!

774

Iz kartonske ambalaže za hranu curi kancerogeno ulje. Testovi su pokazali da kancerogena mineralna ulja koja se nalaze u kartonskoj ambalaži mnogih kukuruznih pahuljica, riže, tjestenine i sličnih proizvoda mogu curiti i prodrijeti kroz plastične vrećice unutarnjeg pakiranja.

police

Opasna tvar, polako ali sigurno, curi iz recikliranog papira od kojeg se rade kartonske kutije za ambalažu. Studije u Njemačkoj i Švicarskoj utvrdile su opasnu razinu, 100 puta veću od sigurne granice, u proizvodima koji se prodaju u supermarketima. Hidrokarboni mineralnog ulja, sporna kemikalija, uzrokuju upale unutarnjih organa, a dugoročno ovo može dovesti i do raka.Iz kompanije Kellogg’s su poručili da su od svojih dobavljača naručili novu ambalažu koja sadrži manje količine mineralnih ulja. Prošle godine ista je tvrtka povukla 28 milijuna kutija žitnih pahuljica za djecu zbog curenja jedne druge kemikalije. I drugi proizvođači tvrde da će uskoro zamijeniti ambalažu od recikliranog papira.

Istraživanje 119 proizvoda u Švicarskoj vodio je dr. Koni Grob u državnom laboratoriju u Zürichu surađujući s njemačkim kolegama.
Jedini proizvodi koji nisu bili kontaminirani su oni u kojima je bila deblja i skuplja plastična vrećica. “Oko 30 proizvoda nije bilo kontaminirano mineralnim uljima, gotovo svi zbog unutarnje barijere”, rekao je dr. Grob.
“Drugi su prešli dozvoljene granice, uglavnom za 10 puta. Izračunali smo da bi do konca roka trajanja prešli dozvoljene granice za 50 puta, a neke i nekoliko stotina puta,” upozorio je.
Sporna mineralna ulja se akumuliraju u jetrima, srčanim zaliscima i limfnim čvorovima, a da bi uzrokovali pravu štetu potrebne su godine konzumacije proizvoda koji ih sadrže u većim razinama. U pravilu su kutije načinjene od recikliranog papira sive u unutrašnjosti.
Za mišljenje o spornoj ambalaži kontaktirali smo i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Mr. Vjera Haberle iz Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ objasnila nam je situaciju: “Mi pravu kontrolu proizvoda na terenu, tzk. monitoring, nismo radili tri ili četiri godine. A tko je za to nadležan, Ministarstvo zdravstva ili poljoprivrede još nije jasno. Zbog financija, bilo kakvo istraživanje za nas uopće ne dolazi u obzir. Jedino možemo analizirati ono što pošalju sami proizvođači, uvoznici i carina. O konkretnom prijelazu ulja iz kartona, preko folije, mogu samo reći da postoje različite kvalitete folija, jednoslojne, dvoslojne, troslojne i one različito štite proizvod. Ne mogu komentirati istraživanje jer za njega sad prvi put čujem.” Iz Zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, nismo dobili nikakav konkretan odgovor. piše