Vrijedi pokušati

873

suncokretiOsjećajte se bolje uz samo malo truda.

Ne postoji čarobna formula za povećanje samopouzdanja. Ipak, postoje neke svakodnevne navike kojima iz dana u dan možete jačati svoj duh i osjećati se sve bolje. Ovi jednostavni savjeti možda vam pomognu da zavolite sebe i druge oko sebe puno više te da više uživate u životu.

Okružite se pozitivnim ljudima.

Raspoloženja i stavovi mogu biti “zarazni”, pa se družite s ljudima koji imaju pozitivan stav prema životu i optimistični su. Klonite se prijatelja i poznanika koji se stalno žale.

Planirajte.

Organizacija je često ključna za dobro raspoloženje. Ako stalno kasnite i trčite negdje, osjećat ćete se loše i tjeskobno. Organizirajte si dan tako da sve stignete bez žurbe, koliko god je to moguće.

Radite stvari koje volite.

Ostavite vremena u danu da napravite nešto u čemu uživate. To može biti čitanje knjige, vožnja biciklom ili šetnja po kvartu. Opustite se i uživajte.

Spavajte.

Raspoloženje i samopouzdanje sigurno neće biti na vrhuncu ako ste kronično neispavani i umorni. Ostavite dovoljno vremena da se odmorite i priuštite si kvalitetan san.

Nagradite se.

Ako sami ne prepoznajete vlastita postignuća, samopouzdanje vam je vjerojatno u lošem stanju. Probajte s malenim stvarima. Nakon lošeg dana na poslu, počastite se malim poklonom. Kupite si sladoled ili sjednite na dugu kavu s prijateljicama. Osjećat ćete se bolje i bit ćete motiviraniji.

Uzmite pauzu.

Stanite, udahnite duboko i uživajte u malim stvarima. Zaboravite na probleme samo na 10 minuta i uživajte u lijepom danu. Ako ne pauzirate svako malo, osjećat ćete se kao da ste na jurećem vlaku.

Odredite male, realistične ciljeve.

Svaki cilj koji postignete, ma koliko malen bio, povećat će vam samopouzdanje i pružiti sigurnost u svoje mogućnosti. Pretvorite velike ciljeve u nekoliko manjih. Lakše ćete ih postići postupno radeći na sebi.

Dajte nešto od sebe.

Davanje nas čini boljima, ali zbog njega se i osjećamo bolje. Jednom mjesečno volontirajte za neku lokalnu udrugu ili odnesite odjeću koju više ne nosite u Crveni križ. Osjećaj je uvijek dobar.

Recite “ne”.

Ako ne znate reći “ne”, vjerojatno ste često pod stresom i tjeskobni. Zauzmite stav i budite iskreni. Napravite ono što možete, želite i stignete. Sve drugo odbijte mirne duše. Niste svemogući i nitko se neće naljutiti ako ga odbijete.

Pokrenite se.

Vježbanje je uvijek dobra ideja, pogotovo jer kretanjem naše tijelo ispušta endorfin, hormon odgovoran za sreću. Osim što ćete se osjećati bolje, bolje ćete i izgledati.

Popunite kalendar.

Družite se što više i provodite vrijeme izvan stana. Teško se osjećati dobro ako ste zatvoreni u četiri zida. Čim izađete bit će vam bolje. piše