Vrlo zabrinjavajuće

674

onaNajopasnija bolest jer je žene ignoriraju. Oko 50 posto žena koje imaju srčani udar nakon prvih simptoma ne nazove hitnu pomoć. Umjesto toga, u najboljem slučaju, popiju aspirin, a zatim čekaju do sljedećeg dana kako bi zatražile liječničku pomoć. Ako je dočekaju, često se ispostavi da imaju i do 99-postotnu blokadu koronarne arterije.

Mit koji ugrožava živote

Često se misli da je srčani udar prvenstveno problem muške populacije. No, danas on pogađa žene jednako kao i muškarce, više od svih oblika raka ukupno. Zabrinjavajući su američki podaci koji ukazuju da su svake godine, od 1994., srčani napadi ubili više američkih žena nego muškaraca. Ipak, mnoge žene još uvijek misle da je rak dojke (koji ubija daleko manje žena godišnje) najveća prijetnja njihovu zdravlju.

‘Većina žena, pa čak i liječnici, ne znaju specifične ‘ženske’ simptome srčanog udara’, kaže kardiolog dr. Noel Bairey Merz iz američkog Cedar Sinai Heart Institutea. Manje od polovine žena ima klasični holivudski srčani udar koji prati bol u prsima, a često se opisuje kao da vam ‘slon sjedi na prsima’. To je, zapravo, tipični ‘muški’ simptom.

Umjesto toga, žene obično imaju manje dramatične simptome srčanog udara, no može uključiti i bolove u prsima. Kao rezultat toga, žene često dobiju krivu dijagnozu, u daleko većoj mjeri nego muškarci. Za žene postoji i veća vjerojatnost da će umrijeti nakon srčanog udara nego za muškarce, navodi se u novoj američkoj studiji s 1.400.000 pacijenata.

‘Relativno mlade žene, u srednjim godinama, imaju najvišu stopu srčanog napada sa smrtnim ishodom jer se njihovi simptomi često krivo dijagnosticiraju, kako od strane samih žena, tako i liječnika’, kaže dr. Merz.

Jedna šokantna studija izvijestila je da do 50 posto slučajeva simptoma ženskog srčanog udara ostaje neprepoznato od strane medicinskih stručnjaka. Gotovo dvije trećine smrtonosnih srčanih udara u žena se javljaju bez prijašnje boli u prsima, prenosi womenheart.org.

Mlade žene također imaju rizik

Ako mislite da ste premladi da imate srčani udar, evo što trebate znati: od 435.000 američkih žena koje u godini pogodi srčani udar, 83.000 su mlađe od 65, a 35.000 su mlađe od 55 godina. Za žene mlađe od 50 godina, smrt zbog srčanog udara je dvostruko češća nego kod muškaraca.

Da biste se zaštitili, pazite na faktore rizika kao što su povišen krvni tlak, visok kolesterol te visoke razine šećera u krvi. Uzbunite svog liječnika ako u obitelji imate povijest srčanih bolesti, osobito ako su rođaci pogođeni u ranoj dobi. Zdrava prehrana i redovita tjelovježba su ključne mjere prevencije.

A ako pušite, ovdje je jedan od najboljih razloga da prekinete. Naime, kod žena koje puše povećani rizik za srčani udar počinje 19 godina ranije nego kod nepušačica. Studija koja je pratila gotovo 120.000 žena u dobi od 30 do 55, tijekom 12 godina, pokazala je da pušačice imaju četiri puta veću vjerojatnost da ih pogodi srčani udar ili da umru od srčanih bolesti nego nepušačice.

Sedam znakova upozorenja koje žene nikada ne trebaju zanemariti

‘Budući da je većina istraživanja na temu srčanih udara usmjerena na muškarce, simptomi koji su vrlo česti kod žena se nazivaju atipičnima’, dodaje dr. Merz. No, oni su samo atipični u muškaraca. Nedostatak svijesti o tipičnim ženskim znakovima upozorenja i odugovlačenje s odlukom da se potraži liječnička pomoć, glavni su razlozi zbog kojih srčani udar ubija više žena nego muškaraca.

Kada vas pogodi srčani udar, hitna liječnička pomoć u prvom satu smanjuje rizik od smrti za 50 posto.

Ako imate bilo koji od ovih znakova upozorenja, odmah nazovite hitnu pomoć:

Nedostatak daha

Tijekom srčanog udara, a u nekim slučajevima, danima ili čak tjednima prije napada, mnoge žene prijave zadihanost (kao da su upravo trčale maraton) ili poteškoće u govoru.

Nema boli u prsima

Umjesto eksplozivne boli u prsima, žene mogu razviti manje jake bolove u gornjem dijelu leđa, ramena, vratu, čeljusti ili ruku. ‘Odmah tražite hitnu medicinsku pomoć ako imate bilo kakve neobične simptome iznad struka, čak i ako to nije u prsima’, savjetuje dr. Merz.

Neobičan umor

Studija sa ženama koje su preživjele srčani udar pokazuje da je čak 71 posto doživjelo neobično jak umor danima i tjednima prije napada, često tako ekstreman da su se osjećale isuviše umorne da pospreme krevet, podignu laptop ili prošeću do poštanskog pretinca.

Teže znojenje

Žene mogu biti iznenada oblivene znojem bez ikakvog razloga. Tijekom srčanog udara žene često osjećaju i vrućinu i hladnoću.

Mučnina ili vrtoglavica

Tijekom napada žene često povraćaju ili osjećaju kao da će se onesvijestiti. Mučnina se također može doživjeti kao žgaravica, kaže dr. Merz.

Tjeskoba

Mnoge žene doživljavaju osjećaj nadolazeće propasti ili intenzivnog straha prije ili tijekom srčanog udara. Obraćanje pažnje na ovo unutarnje upozorenje može spasiti život. piše