Zdraviji pristup

735

kukacZaštitite se od kukaca koji vrebaju vani.

Iako volite ljeto, kukci koji stižu s njim nisu vam simpatični? Najjednostavnije je kupiti sprej ili losion koji uništava kukce. Međutim, mnoga od tih sredstava sadrže DEET, potencijalno toksičan kemijski sastojak koji može utjecati na zdravlje ljudi. Koristite stoga prirodnu zaštitu. O DEET-u se i dalje vode brojne rasprave, no dok se znanstvenici ne dogovore, iskoristite sredstva koja kukci ne vole, a koja ne štete vašem zdravlju.

Eterična ulja

‘Mnoga eterična ulja djeluju kao prirodno sredstvo protiv kukaca’, kaže dr. neuropatije Shelly Reitkop iz Toronta. Najčešće se koriste citrusi, no oni nisu najučinkovitiji. ‘Miris citrusa je jak i prepoznatljiv, pa možda zato mnogi ljudi misle da djeluje najbolje. Ovi mirisi su djelotvorni prvih 40 minuta, no kasnije postaju beskorisni. Osim toga, eterično ulje koje se nanosi na kožu može uzrokovati iritaciju,’ rekla je.
Raspitajte se kod prodavača može li se ulje nanijeti na kožu. No, za svaki slučaj bolje ga je nanijeti na odjeću ili kosu. Imajte na umu da se ne preporučuje trudnicama i djeci mlađoj od tri godine.

Eukaliptus, geranium, soja i nim djeluju i do 120 minuta. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučuje eukaliptusovo ulje u zaštiti protiv komaraca koji prenose opasne bolesti. ‘Jedna studija koju je proveo CDC pokazala je da eukaliptus pruža do 120 minuta zaštite, dok je kemijsko sredstvo koje sadrži DEET pružilo 88 minuta zaštite’, kaže dr. Reitkop.

Nim kao posebna kategorija

Eterično ulje nima (neem) rezultat je hladnog tiještenja plodova drveta Azadirachta indica, sličnih maslinama. Djeluje protuupalno, antibakterijski, antivirusno, antiseptički te pomaže i kod mnogih kožnih oboljenja. Eterično ulje nima djeluje kao otrov za kukce. ‘Kad ga progutaju, ovo ulje ih zbunjuje: ponašaju se kao da su jeli iako gladuju, pa zbog toga na kraju ugibaju. Zaboravljaju letjeti i reproducirati se’, kaže Reitkop.

Neki ga preporučuju i kao terapiju protiv ušiju. Odličan je repelent protiv komaraca. Nanosi se direktno na kožu ili se koristi kao miris koji se širi zrakom putem mirisnih lampi. Pamučne loptice natopljene uljem nima koriste se i protiv moljaca.

Prirodno umirite mjesto uboda

Ulja čajevca, kamilice, lavande i paprene metvice pomažu u smirivanju svraba i smanjuju upalu. Ulje čajevca dobiva se iz lišća drveta Melaleuca alternifolia, koje raste na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa u Australiji. U Prvom svjetskom ratu australski vojnici su ga koristili za dezinfekciju rana. Suvremena istraživanja su potvrdila da ulje čajevca djeluje protiv bakterija, gljivica i virusa, ima protuupalna svojstva, te stimulira i jača rad imunološkog sustava. piše