101 rođendan

711

101. rođendan Katarine Pucić. Katarinu Pucić rođenu Družetić iz sela Žagrići u općini Žminj posjetili su čestitari. Tortom, drvom života i knjigom “Libri žminjski” darivali su je predstavnici Općine predvođeni načelnikom Aldom Bančićem. Razlog je bio doista poseban – Katarina je nedavno proslavila 101. rođendan!

baka_i_praunukRođena je u selu Mrkoči nedaleko od Gračišća 1909. godine. Udala se 1929. za udovca Ivana Pucića s dvoje djece, Zvanićem i Fumicom, a potom je rodila Franeta, Josipa i Romana. Cijeli je životni vijek nakon udaje provela u Žagrićima gdje danas na nju pazi cijela obitelj, članovi koji su ostali u selu, ali često dolaze u posjet i ostali. Ima četiri unuka, tri praunuka i dva prapraunuka.
A ki će me pazit nego ti ki su tu. Svi me tende, rekla je Katarina. Iako slabije čuje i vidi, još uvijek dobro pamti datume i imena.
Tu i tamo ča zabin. Se domislin i zabin, rekla nam je. Nakon što je uzbuđenje malo popustilo, jer su je snimale i kamere, rado je popričala o svom životu.
Smo bili goli i bosi. Danas je sve lušo. Nekad san kopala, orala, sadila, grabila, prela, plela. Delat je bila potriba i san delala sve ča su mi ordinali, prisjeća se.
U obiteljskoj kući sve odiše dobrotom i mirnoćom, ali ne nedostaje i smisla za humor. Možda je upravo smijeh recept za dugovječnost, no Katarina odgovara da je to samo prst sudbine.
Svakako san živila – i huje i bolje. A ča ću van reć. Ča ja znan. To su sudbine. Iden samo domaće, ne smin slatko, popijen sok ili vodu. Nekad san pila sve, temperanje, vino. I domaće rakije san dosti popila dok san bila mlađa, kaže Katarina.
Na pitanje što pamti iz rata postavlja logično pitanje – Kojeg?. Sjeća se da su za vrijeme Drugog svjetskog rata noću zakopavali muškarce u zemlju kako ih neprijatelj ne bi pronašao, kuhali su i nosili im hranu. Je bilo slabo i teško, zaključuje Katarina.
Iako nismo otkrili Katarinin recept dugovječnosti, doznajemo da jede pet puta dnevno i da nikad nije bila ozbiljnije bolesna. A danas pak najviše uživa u igri sa svojim praunucima i prapraunucima, posebno s malim Mihaelom. piše