Dobra sol

841

Ljubitelji slanog spas će naći u kaliju. Ne možete se odreći zasoljene hrane? Ima nade i za vas. Povećani unos ‘dobre’ kalijeve soli može značajno doprinijeti boljem krvnom tlaku u općoj populaciji, pokazalo je novo istraživanje. Dobar utjecaj kalija uspoređuje se s onim koji na krvni tlak ima smanjeni unos natrija tj. ‘loše’ soli. Zaključili su to dr. Linda van Mierlo i njene kolege na Sveučilištu Wageningen istraživši konzumaciju kalija u 21 zemlji.

Rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti s povišenjem krvnog tlaka, a u zapadnim zemljama samo 20 do 30 posto populacije ima optimalni krvni tlak – sistolički (maksimum) manji od 120 mm Hg, a dijastolički (minimum) manji od 80 mm Hg. krvni tlak obično raste s godinama, a muškarci uglavnom imaju viši od žena.
Prehrana i životni stil imaju važnu ulogu u održavanju krvnog tlaka. Velik unos natrija, a mali unos kalija ima negativan utjecaj na krvni tlak. Zbog toga su manji unos natrija i veći unos kalija dobri načini za reguliranje krvnog tlaka. Studija znanstvenika sa Sveučilišta Wageningen i Unilever pokazuje da prosječni unos kalija u 21 zemlji uključujući SAD, Kinu, Novi Zeland, Njemačku i Nizozemsku varira od 1,7 do 3,7 g na dan. To je znatno niže od preporučenih 4,7 g na dan. Uzimanje preporučene doze imao bi povoljan utjecaj na zdravlje kao i smanjeni unos natrija za 4 g manje na dan.

Gdje ima kalija?

U bananama ima do 500 mg/100 g pa ih vole mnogi sportaši, kojima zbog fizičkog napora nedostaje kalija. Najveći koncentrat kalija je instant kava u prahu koja sadrži oko 5% tog elementa. Dakle 2 žličice instant kave sasvim su dovoljan izvor kalija. No, ako se uravnoteženo hranite i niste podvrgnuti teškom fizičkom naporu teško da ćete patiti od deficita. Kalij je naime široko rasprostranjen u hrani, prije svega u voću i povrću. Dobri prirodni izvori su i avokado, sušena marelica, krumpir, grah, rajčica, brokula, artičoka, sok naranče. piše