Hajdemo u planine

856

Dođite na vikend otvorenih vrata u Parku prirode Velebit. Park prirode Velebit organizira besplatna stručna vodstva, a za individualne posjetitelje na određenim lokalitetima u parku bit će besplatan ulaz.

Velebit

Javna ustanova Park prirode Velebit od 21. do 23. svibnja organizira vikend otvorenih vrata te poziva građane da posjete taj park.
Organizirat će se besplatna stručna vodstva, a za individualne posjetitelje na određenim lokalitetima u parku bit će besplatan ulaz, priopćila je Javna ustanova Park prirode Velebit.
Vikend otvorenih vrata organizira se u povodu obilježavanja Međunarodne godine biološke raznolikosti, Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode i Dana Parka prirode Velebita.
Prirodne i kulturne vrijednosti Parka prirode Velebita građanima će biti predstavljene u petak, 21. svibnja u 11 sati u prostorijama Javne ustanove tog parka u Gospiću, gdje će u podne biti prikazan i film “Cerovačke špilje”.
U subotu, 22. svibnja i u nedjelju, 23. svibnja u 11 sati bit će organizirano stručno vodstvo na Poučnoj stazi Terezijani u Baškim Oštarijama (sastanak s vodičem na parkiralištu hotela “Velebno”), a od osam do 19 sati građani besplatno mogu ući u Uvalu Zavratnicu. Stručno vodstvo na Poučnoj stazi Kudinu mostu (selo Golubić) organizirano je u 11 sati.
U nedjelju, 23. svibnja u 11 sati za građane će biti organizirano i stručno vodstvo na Poučnoj stazi Starigrad Senjski-Donja Klada.
Zbog velike važnosti za očuvanje biološke raznolikosti, još 1978. godine UNESCO je planinu Velebit uvrstio u međunarodnu mrežu rezervata biosfere u sklopu programa “Čovjek i biosfera” (MAB).
Unutar granica Republike Hrvatske Velebit je do danas jedino područje koje je uključeno u spomenuti program.
Po dosadašnjim podacima, na Velebitu su zabilježene 1854 biljne svojte, od kojih 79 endema. Zbog tako velikog broja endemskih svojta, Velebit se često naziva “centrom endemizma”. Među endemima Velebita su velebitska degenija, hrvatska sibireja, velebitski zvončić, prozorski zvončić, Kitajbelov jaglac i velebitski klinčić.
Velebit je područje na kojem obitavaju sve tri velike zvijeri – smeđi medvjed (Ursus arctos), vuk (Canis lupus) i ris (Lynx lynx) te vidra (Lutra lutra).

piše