Kazni za diskriminaciju nema

745

Posao dobivaju samo mlade konobarice, kazni za diskriminaciju nema. Vlasnici ugostiteljskih objekata nadaju se da će im mlade i atraktivne konobarice privući goste pa i nije bitno imaju li iskustva u ugostiteljstvu. Na taj se način diskriminira ostale žene, ali i muškarce.

Tri atraktivne djelatnice za rad u novootvorenom kafiću u Novom Zagrebu tražim«, »Atraktivnu djevojku za rad u ekskluzivnom caffe clubu na Trešnjevci hitno tražim. Uvjeti i plaća odlični«, »Djevojke za rad u caffe baru, Selska u Zagrebu, tražim. Plaća 6000 kuna«, »Tražim djevojku do 20 godina za rad u caffe baru u Sesvetama, kao ispomoć, iskustvo nije uvjet«, »Djevojku do 24 godine za rad u ugodnom mirnom caffe baru u Dubravi tražimo«. Tako glasi 80 posto oglasa za konobarski posao. Većina ugostitelja traži mlade djevojke i na taj način diskriminira ostale žene, ali i muškarce. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik kaže da za kršenje odredbe o zabrani diskriminacije ne postoje prekršajne sankcije u Zakonu o ravnopravnosti spolova. »Međutim, što se tiče oglasa za posao u kojima se traže samo žene, i to žene određene dobi, to je sigurno diskriminacija muškaraca koji zaštitu zbog diskriminacije temeljem spola mogu zatražiti sudskim putem, i to radi naknade štete. Istodobno bi žene u istim slučajevima zaštitu sudskim putem mogle zatražiti temeljem diskriminacije prema dobi«, naglasila je Lukač Koritnik. Objašnjava da Zakon o ravnopravnosti spolova zabranjuje diskriminaciju temeljem spola na području zapošljavanja i rada u javnom i privatnom sektoru, uključujući državna tijela, i to i u odnosu na uvjete za zapošljavanje, samozapošljavanje ili obavljanje zanimanja, uključujući kriterije i uvjete za izbor kandidata i kandidatkinja za radna mjesta, u bilo kojoj grani djelatnosti i na svim razinama profesionalne hijerarhije.
»Od 2004. godine do danas uputila sam čak 1784 upozorenja oglašivačima koji nisu jasno istaknuli da se na oglašeno mjesto mogu javiti i žene i muškarci, a provela sam i 13 analiza oglašavanja potreba za zapošljavanjem koje su kroz godine omogućile uvid i usporedbu rezultata koliko se poštuje, a koliko krši odredba zakona te koje grupe oglašivača to najčešće čine«, kaže pravobraniteljica. Dodaje da je na temelju analize za mjesec rujan od 2006. do 2010. godine postotak onih koji nisu jasno naveli da se na oglašeno radno mjesto mogu javiti i žene i muškarci pao za deset puta. Pravobraniteljica smatra da su brojna upozorenja pridonijela većem poštivanju odredbi tog zakona, ali se neke i dalje krše.
Sanja Sarnavka, predsjednica Udruge B.a.B.e, kaže pak kako se, na žalost, diskriminacija i žena i muškaraca događa na svakome mjestu, a pogotovo u ugostiteljstvu. »Vlasnici lokala bez imalo suzdržavanja u oglasima ističu da traže isključivo mlade i atraktivne ženske osobe, a tko zna kakve su im namjere. Nas na žalost zove mnogo žena koje se žale, ali ne žele ništa konkretno poduzeti, jer su u strahu da ne izgube posao pa trpe i kojekakva ponižavanja i seksualna zlostavljanja«, kaže Sarnavka. Smatra da bi tome na kraj mogla stati jedino inspekcija rada koja bi provjeravala takve oglase i poslodavce koje traže mlade i atraktivne konobarice te kad bi im naplaćivala visoke kazne. Uvjerena je da bi se broj takvih oglasa znatno smanjio.
»Nekad se isti slučaj događao pri zapošljavanju kabinskog osoblja u zrakoplovima. Tada su se zapošljavale samo mlade i zgodne stjuardese jer su putnici uglavnom bili biznismeni. Na sreću, to se promijenilo, a državne institucije bi trebale reagirati kod bilo kakve diskriminacije u zapošljavanju«, istaknula je Sarnavka.
Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja, smatra da je tu uglavnom riječ o oglasima za rad u kvartovskim kafićima. Vlasnici ugostiteljskih objekata se nadaju da će im mlade konobarice privući goste pa i nema veze ako nemaju iskustva u tom poslu. »Ima mnogo onih vlasnika ugostiteljskih objekata koji nisu iz naše struke, pa imaju drukčiji pogled na posao«, objašnjava Puntijar, ali i dodaje da svatko ima pravo zaposliti koga želi.
U Državnom inspektoratu nisu nam odgovorili na pitanje što oni mogu poduzeti s takvim oglasima nego su nas uputili na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova dodavši da je to njezin posao. Znači, o kažnjavanju davatelja oglasa koji jasno diskriminiraju i starije žene i muškarce, nema ni govora. piše