Ljubazni prevarant

1014

Štićenicu Doma umirovljenika ljubazno odvezao kod pedikera, a onda pljačkao po Domu. “Ja sam slabovidna i hodam uz pomoć hodalice, pa me on uzeo pod ruku, odveo do svog vozila i odvezao kod pedikera”.

bez_zubaOSIJEK – „Bio je iznimno ljubazan, uzeo me pod ruku i odvezao kod pedikera. Nisam mogla ni pomisliti tko je zapravo,“ tako nam je započela priču o avanturi koju je doživjela početkom prosinca prošle godine štićenica osječkog Doma umirovljenika Margita Štajerac (77).

Glavni lik ove priče 20-godišnji je mladić s područja Baranje, koji iza sebe već ima rekordnih više od 150 provala i krađa. On se tog prosinačkog dana namjerio na osječki Dom umirovljenika, ustanovu otvorenog tipa u koju može ući tko god hoće, pa je tako došao i on. Šetao se hodnicima u potrazi za žrtvom dok nije nabasao na Margitu, koja ga je upitala zna li on gdje je adresa jedne pedikerske radnje u koju je kanila poći, a on se ljubazno ponudio da je sam odveze tamo.

– Ja sam slabovidna i hodam uz pomoć hodalice, pa me on uzeo pod ruku, odveo do svog vozila i odvezao kod pedikera, pričekao dok nisam bila gotova i vratio me nazad te mi pomogao da dođem do svoje sobe. Kasnije sam čula da je navodno opljačkao neke ljude koji su smješteni u Domu. Meni nije ništa ukrao, iako sam mu ja čak i rekla kod pedikera da iz vrećice koju sam nosila izvadi novce i plati – priča Margita, kojoj mladićevo ponašanje nije bilo nimalo sumnjivo.

– Bio je ljubazan i ležeran. Rekao je da je policajac u civilu i čak mi je i pokazao neku značku, a predstavio se kao Emil, kazavši da ga umjetnički zovu Emilio – kazala je Margita, dodavši kako joj je na rastanku rekao da će doći i sutra.

No, sutra se nije dogodilo, jer se jednoj korisnici Doma, koju je posjetio nakon što je gospođu Štajerac vratio u sobu, učinio sumnjivim, pa ga je pratila, a potom i sve prijavila osoblju Doma, koje je potom pozvalo policiju, a u otkrivanju im je pomogao i postavljeni video nadzor .

Značku koju je pokazao Margiti dan ranije je ukrao jednom sanitarnom inspektoru, a kako kažu u PU Osječko-baranjskoj dosje, kojeg je dobio kao 16-godišnjak, mu je prepun različitih krađa i provala na području cijele Hrvatske, bilo da je riječ o obiteljskim kućama, ugostiteljskim objektima ili lokalima. piše