Mirovinska reforma

616

Sindikati i poslodavci složni da mirovinski sustav treba mijenjati. Reformu smo toliko zapostavili da se javljaju sulude inicijative za ukidanjem II. stupa, kaže Vera Babić. Gospodarsko-socijalno vijeće potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna nastavlja s radom, a sindikati i poslodavci traže da prva tema koju će raspraviti bude mirovinska reforma, potvrdili su nakon današnjeg sastanka u Vladi.

Mirovinski sustav očito treba korjenite promjene: radi se dugo, za male mirovine, nedostatne za normalan život. Unatoč svemu tome, trpi i državni proračun, gotovo svaka druga kuna isplaćena za mirovine ide direktno iz državnog proračuna, a ne, kako je predviđeno, iz doprinosa za mirovinsko osiguranje. Ove će godine tako oko 16 milijardi proračunskih kuna biti utrošeno na mirovine. Dva su izlaza iz ove situacije. Prvi, krajnje nepopularan, bilo bi smanjenje iznosa mirovina, što je u ovom trenutku nemoguće i životno i politički (izbori su za godinu dana, a prosječne mirovine toliko su male da se i nema što uzeti, op.a.). Korekcija bi se mogla napraviti tek u sektoru povlaštenih mirovina, ali i to je već dijelom napravljeno, pa ostaje drugi izlaz: povećati uplate mirovinskog doprinosa. Kako Hrvatska ne bi nastavila tonuti na ljestvici konkurentnosti, to je moguće napraviti tek kroz novo zapošljavanje. A Hrvatsku, nakon sezone, čeka upravo suprotno: novi val rasta nezaposlenosti.

Tu je i problem 50-godišnjeg radnog vijeka koji u pojedinim strukama jednostavno nije moguće ostvariti, primjerice, uz tvorničku traku, u bolnici, u firzerskom salonu, autolimarskoj radionici…

Sindikati i oporba kao rješenje spominju institut punog staža, ali jedna od kreatorica mirovinske reforme, Vera Babić, misli drukčije. U osvrtu na priču o mladima koji će do starosne mirovine raditi pola stoljeća, V. Babić napominje kako je tzv. puni staž izrazito nepravedan spram osoba koje se odlučuju na dulje obrazovanje, diplomsko i poslijediplomsko.

– Ne bi li bilo oportuno razmišljati o pridodanom stažu svakom tko završi visoko obrazovanje – piše nekadašnja državna tajnica i zaključuje:

– Mirovinsku reformu toliko smo zapostavili da se sve učestalije javljaju sulude inicijative za ukidanjem “drugog stupa“. Noveliranjem Zakona o mirovinskom osiguranju napravili smo opasne i velike korake unazad smanjivanjem penalizacije prijevremenog umirovljenja kod činjenice da se u modernim sustavima prijevremeno umirovljenje ukida.

Dogovoreni Temeljni kolektivni ugovor i nastavak rada GSV-a

Sindikati i poslodavci danas su s Vladom dogovorili nastavak rada GSV-a,a prva se sjednica očekuje potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna. Novina je kako više neće biti preglasavanja dviju strana, što se dosad događalo uglavnom sindikatima. Socijalni partneri, za razliku od dosadašnje prakse koja je i dovela do gašenja te GSV-a ubuduće očekuju rasprave o zakonskim priejdlozima prije nego ih Vlada pošalje u saborsku proceduru.

Također, danas su sindikati javnih službi s potpredsjendikom Vlade Ivanom Šukerom i ministrom Božidarom Kalmetom u potpunosti usuglasili 91 točku Temeljnog kolektivnog ugovora koji će biti formalno potpisan idući tjedan.

I sindikati i poslodavci kroz smijeh su komentirali izjavu premiejrke Jadranke Kosor kako je ona najveći sindikalac. Sindikatima, ipak, izjava i nije pretjerano smiješna, dok je v.d. glavnog ravnatelja HUP-a Bernard Jakelić na novinarsko pitanje azao kako bi bio sretan da Kosor sad kaže da je najveći poslodavac. piše