“Dobrobit” napretka

808

Životni vijek bi se mogao skratiti. Zbog alarmantnog broja pretilih tinejdžera u državi, australski stručnjaci se pribojavaju da bi se u skoroj budućnosti životni vijek mogao skratiti. Nova generacija bi mogla umrijeti prije starije.

mlada_i_stara

Gotovo četvrtina mladih u dobi od 13 do 18 godina ima višak kilograma, pokazalo je istraživanje provedeno na 12.000 školaraca. Australiji prijeti ‘tempirana bomba kroničnih bolesti’ jer 23,7 posto djece ima nezdravu tjelesnu težinu. Samo 15 posto tinejdžera svakodnevno, barem sat vremena, provede u fizičkoj aktivnosti. Svi drugi ne kreću se ni toliko. Djevojčice su po tom pitanju lošije od dječaka, a stariji tinejdžeri od mlađih.

Ako je ikad bilo potrebe za razbuđivanjem Australaca, onda je to sad. Kako naša pretila djeca ulaze u zreliju dob povećava se rizik od pojave kroničnih bolesti poput raka. A to znači da bi prosječno veća dužina života (postignuta manjim brojem smrtnosti pri porodu i ranom djetinjstvu) mogla opet krenuti unazad,” rekao je profesor Ian Olver iz Cancer Council of Australia, organizacije koja je naručila istraživanje.

“Moglo bi se dogoditi da današnji tinejdžeri umiru u mlađoj dobi nego generacija njihovih roditelja,” dodao je.

Gotovo jedan od troje učenika rekao je da popije četiri ili više zašećerenih napitaka tjedno, a 43 posto jede brzu hranu barem jednom tjedno. Samo 14 posto jede preporučenu količinu voća i povrća.

Gotovo polovica (47 posto) studenata ima tri do četiri TV prijemnika u kući, dok čak 17 posto izvještavaju da u domu imaju na raspolaganju pet ili više TV prijemnika. Njih 47 posto u vlastitoj sobi ima svoj televizor. Tek jedan posto učenika uopće nije imalo TV prijemnik u kući.

Velika većina (71 posto) više od dva sata, i to tijekom radnih dana, gleda TV, DVD, igra video igrice i koristi kompjuter.

Australija spada među deblje nacije svijeta, jer je 25 posto starijih od 18 pretilo, a 37 ima suvišak kilograma. piše