Blisko iskustvo sa smrću uzrokuje CO2 ?

705

Znanstvenici sa Sveučilišta Maribor utvrdili su da je razina ugljik dioksida u krvi značajno viša kod onih koji su tvrdili da su imali blisko iskustvo sa smrću nego kod onih koji nisu imali takvo iskustvo. Neki pacijenti tijekom srčanog udara vide vlastito tijelo iz daljine, snažno svjetlo na kraju tunela, neopisiv osjećaj mira ili scene iz vlastitog života koje im prolaze kao na ubrzanom filmu – no ova naoko misteriozna iskustva mogu se objasniti utjecajem ugljik dioksida, pokazuje nova studija. Ispitujući 52 pacijenta ustanovljeno je da je razina otpadnih plinova u tijelu bila povišena kod 11 koji su izvijestili o takvom doživljaju, ustanovili su Slovenski znanstvenici koji žele pokrenuti debatu oko toga zašto relativno velik broj onih koji dožive srčani udar izvještava o sličnim iskustvima.
Prethodna istraživanja fenomen su objašnjavali utjecajem lijekova, anestetika, religioznih vjerovanja ili anoksije tj. padom razine kisika u stanicama mozga. No ništa od navedenog nije bilo statistički značajno za ovu malu grupu pacijenata u Sloveniji.
Umjesto toga, znanstvenici sa Sveučilišta Maribor utvrdili su da je razina ugljik dioksida u krvi značajno viša kod onih koji su tvrdili da su imali blisko iskustvo sa smrću nego kod onih koji nisu imali takvo iskustvo.
I neka prethodna istraživanja su pokazala da udisanje ugljik dioksida može izazvati halucinacije slične onima koji se opisuju pri ‘bliskim susretima sa smrću’. No je li povišena razina ugljik dioksida uzrokovana srčanim udarom ili je bila u krvi ovih pacijenata i prije njega nije ustanovljeno.
“Bliska iskustva sa smrću tjeraju nas na istraživanje ljudske svijesti, a što znamo više to bolje,” zaključila je autorica istraživanja dr. Zalika Klemenc-Ketis.

piše