Zašto su starci iz Doma prebačeni

688

starcki_domJutarnji RAZOTKRIVA zašto su starci iz Doma prebačeni u ilegalnu ustanovu. U nezapamćenoj tragediji, u požaru bjelovarskog privatnog doma za starije i nemoćne osobe, u petak navečer život su izgubile četiri starije osobe, dvije su teško, a tri lakše ozlijeđene. Poginuli su Nikola Mihalić (64), Ivo Komljenović (68), Ana Karlović (73) i Matija Pintarić (66).

Jeftiniji od legalnih

– Dvije su osobe zbog teških ozljeda zadržane na kirurškom odjelu, jednoj je 40 posto tijela pod opeklinama 2.a i 2.b stupnja te ima prijelom kostiju noge, a tri su zadobile lakše ozljede – rekao je kirurg dr. Željko Svilić.

Bjelovarska tragedija samo je vrh ledenog brijega teme o privatnim domovima za skrb o starijima kakvi iz dana u dan niču diljem zemlje. Mnogi od njih, poput ovoga u Bjelovaru koji je u požaru posve izgorio, nemaju nikakve dozvole, no obitelji pristaju smjestiti svoje starije u njih jer su znatno jeftiniji od onih koji posluju prema zakonu.

I muž u biznisu

Draženka Habdija godinama je voditeljica jednog od ponajboljih bjelovarskih domova za stare i nemoćne, a njezin je suprug tajnik bjelovarske udruge umirovljenika Predavac. Ponad novoga bjelovarskoga groblja osnovala je ustanovu Moj mir za koju je imala sve potrebne dozvole, a obitelji i štićenici bili su zadovoljni uslugom.

Od njihovih su obitelji mjesečno uzimali od 2500 do 2700 kuna, a za taj su novac starci i starice dobivali tri topla obroka, smještaj i 24-satnu njegu jedne od četiri zaposlene medicinske sestre. No, ove je godine, čini se, Draženka Habdija zapala u financijske teškoće.

Odlučila je svoje štićenike, a bilo ih je 21, premjestiti u manji, skromniji dom u prigradskoj Ulici Ozane Kotarske, a svoju staru ustanovu prodati, iako neki tvrde da ju je preuređivala. Štićenike je preselila u obiteljsku kuću s tri sobe na prvom katu te sobama i dnevnim boravkom u prizemlju.

Dom u Ulici Ozane Kotarske nije odgovarao minimalnim uvjetima, Draženka Habdija nije imala dozvolu za preseljenje, inspekcija Ministarstva zdravstva nije ga nijednom obišla… Ukratko, za razliku od ustanove Moj mir, ova je ustanova radila posve ilegalno. piše