A vas ne brine?

713

crijevaIznenađujući uzrok raka crijeva.

Istraživanje provedeno u SAD-u ukazuje na povezanost povećane koncentracije šećera u krvi i većeg rizika obolijevanja od raka debelog crijeva. Znanstvenici s Albert Einstein College of Medicine u New Yorku 12 godina su promatrali 5.000 žena koje su prošle menopauzu.

 

Žene koje su bile pri vrhu po izmjerenoj koncentraciji šećera u krvi imale su, u prosjeku, gotovo dvostruko veće izglede za razvoj raka debelog crijeva.
No, veća prisutnost inzulina nije bila povezana s većim rizikom obolijevanja od ovog oblika raka. Po mišljenju znanstvenika, povišena koncentracija glukoze u krvi glavni je problem. Naime, ona može dovesti do veće prisutnosti faktora rasta povezanih s rastom polipa koji se mogu razviti u karcinom.
Podaci američkih stručnjaka pokazuju da je rak debelog crijeva treći najčešći uzrok smrti od karcinoma u toj zemlji. Osim loše prehrane, postoje i drugi faktori rizika. Primjerice, pušite li, imate čak 20% veće šanse oboljeti od raka debelog crijeva. Američki znanstvenici iz Fred Hutchinson Cancer Research Centera izračunali su i da pušači imaju prosječno 30% veći rizik za smrt od raka debelog crijeva u odnosu na nepušače. piše