Izbavite se iz bezdana

759

Biti ponekad tužan je sasvim normalno, no padati u depresiju je opasno mentalno stanje koje zahtjeva ozbiljniji pristup i što ranije liječenje. Kako možete pomoći sami sebi?

Kronična iscrpljenost, porod, klimakterij, kronična neispavanost, genetika, stresni događaji…niz je razloga koji mogu dovesti do razvoja depresije. Oboljeli pred navalom tužnih emocija, bijesa ili očaja često nisu u stanju logično ni objektivno procijeniti događaje, pa ipak izlaz iz depresije mogu pronaći. Pogledajte korake koje bi depresivni trebali imati na umu:

1. Ako depresija ne prestaje, potražite stručnu pomoć.
Ma koliko željeli biti sami, profesionalac će vam pomoći da se brže oporavite. U stvari, što prije zatražite pomoć, to će prije započeti oporavak. Nemojte se sramiti što patite od depresije ili zato što uzimate lijekove. Ne pokazuje li vaš liječnik suosjećanje ili se zbog nečeg osjećate neugodno potražite pomoć drugog liječnika koji razumije vaš problem.

2. Prilagodite svoje poslove i obaveze.
Da ste iščašili nogu ne bi se prijavili na maraton? Ne postavljajte ni sad teške poslove pred sebe, niti preuzimajte dodatne odgovornosti.

3. Veće obaveze podijelite na više manjih zadataka
Veće zadatke podijelite na manje dijelove, postavite neke prioritete i činite ono što možete, kad možete. Primjerice ako se trebate ustati i doručkovati, krenite prema kupatilu i pokušajte se umiti, očešljati, oprati zube…ne uspijete li nakon toga pripremiti savršeni doručak za obitelj barem znate da ste taj dan uspjeli obaviti dio posla.

4. Ne očekujte previše i prebrzo
Očekivati od sebe da ćete se brzo izvući iz depresije samo će produbiti osjećaj razočaranja ili ljutnje. Oporavak zahtjeva vrijeme. Pomirite se s tim.

5. Redovito vježbajte.
Depresivni bi najradije samo ležali i plakali, no to ne znači da nisu u stanju učiniti baš suprotno (dakako to je vrlo težak pothvat za oboljelog i drugi ga ne trebaju prekoravati). Istraživanja su pokazala da redovito vježbanje može biti dobar lijek protiv depresije. Prisilite se da sudjelujete u aktivnostima zbog kojih se bolje osjećate.

6. Recite najbližima kako se osjećate.
Izoliranje i potiskivanje osjećaja samo će produbiti depresiju. Ipak nema potrebe da naširoko razglabate o depresiji sa svima koje sretnete, poznanicima možete tek kratko objasniti neke svoje postupke.

Prisilite se i prihvatite poziv na ručak (čak i ako vam tamo bude loše i mislite da ćete napraviti problem svojim domaćinima), izađite u kino, na klizanje, vjerski sastanak ili šetnju. Izoliranje je uvijek puno gora opcija.

7. Prihvatite da ste nesavršeni
Imajte na umu da ne morate niti možete biti savršena domaćica, suprug/a, kolega/ica… Nastojte živjeti što jednostavnijim životom i usredotočiti se na ono što je uistinu važno.

8. Prepoznajte otrovne misli
Borite se protiv osjećaja krivnje ili manje vrijednosti. Ovi otrovni osjećaji mogu samo usporiti vaš oporavak. Shvatite da je riječ o simptomima bolesti koji će se ublažiti čim vam bude bolje.

9. Depresija je bolest koju vi niste uzrokovali
Imajte na umu da vi niste krivi što patite od depresije. Depresija je bolest baš kao srčana, bubrežna ili bilo koja druga koje pogađaju ljude širom svijeta.

10. Pojasnite svoje ponašanje i potrebe najbližima
Bliskim članovima obitelji pokušajte objasniti da od njih ne očekujete da riješe vaš problem. Vi uglavnom trebate samo dobre slušače i utjehu. (Podrška članova obitelji može znatno ubrzati oporavak).

11. Nije vrijeme za velike životne odluke
U jeku depresije nije najbolje vrijeme za promjenu posla, odluke da se vjenčate, razvedete…Konzultirajte se s onima koji vas dobro poznaju i dobit ćete objektivniji prikaz situacije. U svakom slučaju mudro je odgoditi velike odluke barem dok depresija ne popusti.

12. Ne očekujte da će depresija spontano nestati.
To se vrlo rijetko događa. Pomozite si koliko god možete i ne prekoravajte što to nekad niste u stanju.

piše