Kakav sam – takav sam?

719

Kada postajemo prestari za promjene? Istraživači su oduvijek znali da se mozak male djece razvija brzo, ali posljednje studije pokazale su da je mozak odraslih i dalje sposoban za razvoj i to nakon samo nekoliko tjedana učenja.

plave_oiNitko zapravo nije prestar za učenje i promjene. I mozak odraslih može se razvijati brzo kao dječji. Naime, nove spoznaje govore nam da je ljudski mozak ‘plastičniji’ nego što smo prije mislili.
Iako se dosad smatralo da je to moguće samo u vrlo mladoj dobi, čini se da i odrasli mogu brzo ‘nadograditi’ svoj mozak. U samo nekoliko sati, izvođenjem jednostavnih metoda učenja prilagođenih inteligenciji beba, moguće je povećati sivu tvar. Ovo bi otkriće moglo biti od velike pomoći u razvoju novih lijekova za poremećaje mozga koje su liječnici dosad smatrali neizlječivima.

“Naše nove spoznaje govore nam da je ljudski mozak ‘plastičniji’ nego što smo prije mislili. Vrlo smo uzbuđeni jer ćemo ubuduće moći liječiti i odrasle ljude kojima se mozak nije razvio kako treba,” rekao je neuroznanstvenik Li-Hai Tan iz Hong Konga i dodao da će novim metodama olakšati život brojnim obiteljima čiji pojedini članovi zbog problema s moždanim funkcijama nemaju normalan život. Istraživači su oduvijek znali da se mozak male djece razvija brzo, ali posljednje studije pokazale su da je mozak odraslih i dalje sposoban za razvoj i to nakon samo nekoliko tjedana učenja.

Tijekom eksperimenta odraslima su dane različito obojene kartice uz koje su morali povezati neke nove riječi i zapamtiti ih. Isti proces prolaze i bebe kada uče kako povezivati jezik s objektima. Istraživači su potom skenirali mozgove odraslih, što je pokazalo da se nova siva tvar formirala na lijevim stranama njihovih mozgova.

“Bili smo iznenađeni, nismo mogli vjerovati da se struktura mozga u odraslih može tako brzo promijeniti.” zaključio je Tan. piše