Pravilna ishrana je preduvjet za dug život

713

preherana

 

Načinom ishrane mnogo utječemo i na starenje organizma. Ali nije potrebno neprestano se lišavati hrane koju volimo kako bismo usporili proces starenja. Istraživanja pokazuju da se strogim režimom ishrane ljudski život produžava samo tri do pet posto. Mudriji i sretniji način za usporavanje procesa starenja je prihvaćanje režima ishrane u kojem ćete konzumirati zdravu hranu i istovremeno uživati.

Predstavljamo vam sedam načina na koje to možete uraditi.

1. Birajte organsku hranu

Ako se hranite organskom hranom, to je najbolji način da nivo toksina u svom organizmu svedete na minimum. U uobičajenoj poljoprivrednoj proizvodnji koristi se previše pesticida i raznih metala koji nepovoljno utječu na zdravlje. Namirnice proizvedene na organski način sadrže mnogo viši nivo hranljivih sastojaka, kao što su proteini, vitamin C i mnogi minerali.

2. Unosite antioksidanse

Antioksidansi koji se nalaze u voću, povrću i bilju sprečavaju oštećenja ćelija, što je glavni način da se uspori starenje i organizam ojača, tako da postaje otporniji na srčana oboljenja, rak i dijabetes.

3. Izračunajte unos kalcija

I muškarci i žene stariji od 30 godina dnevno gube 0,4 posto koštane mase. Da biste se zaštitili, morate jesti hranu bogatu ovim mineralom: zeleno povrće, grah, žitarice, mlijeko i mliječne proizvode.

4. Čuvajte se prerađene hrane

Prerađena hrana ima mnogo kalorija zbog brašna, masnoća i šećera koji se koriste u njenoj preradi, ali nema i mnogo hranljivih materija.

5. Koristite maslinovo ulje

Od masnoća najbolji su izbor djevičansko maslinovo ulje ili nezasićene masti bogate vitaminom E. Dobri izvori masnoće su i bademi, orasi, lan i laneno ulje, kao i riba.

6. Hranite se ribom

Riba, kao hrana bogata proteinima, ima malo kalorija i mnogo osnovnih masnih kiselina koje štite membranu unutar zidova krvnog suda. Omega-3 masne kiseline iz ribe snižava i nivo holesterola u organizmu, jača ligamente i ubrzava moždane procese.

7. Odredite optimalnu težinu

Debljina povećava rizik od različitih oboljenja. Unos kalorija ovisi o težini i stupnju fizičke aktivnosti. Ako ste fizički neaktivni, ne biste trebali unositi više od 28 kalorija po kilogramu težine.