Dolazi generacija W

748

Zaboravite uvjerenje da ćete uživati ne radeći ništa. Životni se vijek znatno produljio, granice za odlazak u mirovinu stalno se pomiču, a državna administracija se muči s nalaženjem modela kojim će financirati sve starije stanovništvo. Zato nas u skoroj budućnosti čeka eksplozija ‘generacije W’…

W_generacijaOdlazak u zasluženu mirovinu nakon 40 godina radnog staža i malo uživanja pod stare dane danas svatko shvaća samorazumljivim, kao nešto što mu pripada. I iako mnogi današnji umirovljenici, osobito hrvatski, svoju mirovinu nazivaju crkavicom, budućnost bi mogla pokazati da su živjeli u najsretnije doba starije populacije, piše Jutarnji list.

Naime, buduće umirovljenike neće imati tko uzdržavati. Mirovine će zato sasvim sigurno biti skromije nego danas, a ekonomisti su uvjereni da će u skoroj budućnosti biti sve više onih koji će raditi mnogo dulje, sve dok mogu.

“Zabava je gotova. Prošli smo zlatno doba za umirovljenike i sada naša očekivanja moramo znatno smanjiti, zaboraviti uvjerenje da ćemo uživati ne radeći ništa”, upozorila je Sarah Vickerstaff, profesorica rada i zapošljavanja sa sveučilišta u Kentu, koja je provela niz istraživanja na temu zapošljavanja starijih.

“S obzirom na produljivanje životnog vijeka, nema smisla plaćati nekoga pola stoljeća da sjedi i ništa ne radi”, izjavio je za Times ekonomski povjesničar Nicholas Craft. Prema podacima OECD-a, danas muškarac u dobi od 65 godina može računati na još 15 godina života, a žena na dodatnih 19 godina.

“Stariji ljudi mogli bi postati atraktivniji nakon 2020. godine kada počne znatno padati udjel radne snage”, kazao je Craft. Poput mnogih ekonomista, i on se zauzima za potpuno ukidanje dobne granice umirovljenja, te da se radnicima dopusti da na individualnoj osnovi dogovaraju s poslodavcem odlazak u mirovinu.

Te starije radnike u literaturi se već naziva ‘generacijom W’, što se odnosi na wisdom ili mudrost. Iako postoji mnogo predrasuda o starijim ljudima, primjerice da odbijaju promjene, da nisu spremni učiti, da mentalno nisu agilni ili dovoljno snažni, podaci govore drugačije. Studije pokazuju da fluidna inteligencija (mentalna žustrina) s vremenom blijedi, ali ne i druge kvalitete, poput mudrosti, verbalnih vještina i pregovaranja.

Pa iako se neki sa 60 godina osjećaju staro i istrošeno, sve je više starije populacije koja se osjeća vrlo životno i radno sposobno. Osim toga, na ruku ‘generaciji W’ ide i činjenica da se promijenila priroda posla, pa se sve manje traži fizički rad, piše Jutarnji. Studija američkoga Pew Research Centera pokazuje da 54 posto onih koji rade i nakon 65. godine to čine jer žele, a samo 17 posto njih radi jer im treba novac.

Izvješće Europske komisije objavljeno krajem prošle godine, procjenjuje da će umjesto jednog umirovljenika na četiri radnika, taj omjer u Europi za 50 godina biti dva prema jedan. Ako se ništa ne učini, izdvajanje za mirovine u EU povećat će se sa 10,2 posto BDP-a u 2007. na 12,6 posto BDP u 2060. godini. U Hrvatskoj pak već postoji situacija da 1,3 radnika uzdržava jednog umirovljenika.
piše