‘Tihi ubojica vida‘

733

bolest je koja pogađa sve dobne skupine: liječenje je vrlo kompleksno, zato je važno rano prepoznati simptome, upozorava liječnik

11009659

Glaukom je u najširem smislu optikoneuropatija, odnosno propadanje očnog živca kao rezultat povišenog očnog tlaka te postupnog gubitka perifernog vida zbog mehaničkog uzroka – pritiska unutar oka koji oštećuje živac – i/ili vaskularnog uzroka, odnosno smanjenog protoka krvi. Najčešće se javlja nakon 35. godine, iako glaukomom mogu biti pogođene sve dobne skupine.

Postoje, nažalost, još uvijek stavovi da je glaukom bolest isključivo starije populacije, no to je netočno. Glaukom kao sindrom možemo podijeliti na primarni (otvorenog i zatvorenog kuta) i sekundarni. Vrsta i podvrsta ima jako mnogo. Najučestaliji kod nas je primarni glaukom otvorenog očnog kuta.

Koji su simptomi glaukoma? Pacijent najčešće nema nikakve posebne simptome. Takoreći iz punog zdravlja dijagnosticiramo glaukom na osnovi dobrog, detaljnog pregleda. Taj pregled uključuje vidnu oštrinu na daleko i blizu, biomikroskopiju prednjeg očnog segmenta uz proširenu zjenicu (treba razmišljati da mrena, na primjer, potencira zatvaranje kuta i posljedično povisuje očni tlak), pregled fundusa – pozadine oka, s posebnom pažnjom na izgled očnog živca i sumnjiva krvarenja u okolini, te obvezno mjerenje očnog tlaka.

FAKTORI RIZIKA

Mjerenje očnog tlaka u poliklinici “Oftalma” obavezno je za sve, od djece do starijih pacijenata. Ako simptomi glaukoma postoje, to su blage tenzijske glavobolje, mutan i nejasan vid, dojam da su naočale mutne i slično. Kod glaukoma s vrijednostima očnog tlaka od, primjerice, 25 milimetara žive (mmHg) i više može se javiti edem (oteklina) rožnice, što brzo utvrđujemo pahimetrijom, odnosno mjerenjem debljine rožnice.

Faktori rizika za glaukom su genetska predispozicija (koja uključuje i tete, stričeve i ujake), starija dob, ranije ozljede oka, dijabetes, kao i povišene razine masnoća u krvi koje znatno povećavaju šansu za nastanak glakoma. Osobno sam ispitivao povezanost povišenih masnoća i glaukoma i utvrdio da poremećaj masnoća dva puta poveća šansu nastanka glaukoma.

Glaukom mogu uzrokovati i hiper i hipotireoza, visoki miopi (kratkovidnost) i hipermetropi (dalekovidnost), lijekovi – posebno antidepresivi te antiparkinsonici, zatim vaskularno-reumatske bolesti, korištenje kortikosteroida u vidu kapi i masti za oči ili njihovo sistemsko unošenje.

Obrada bolesnika uključuje cjeloviti pregled s dopunskom obradom ako je potrebna, što se utvrđuje na temelju mjerenja tlaka, debljine rožnice, gonioskopije (analiza stanja kuta prednje sobice), vidnog polja (perimetrije, odnosno ispitivanja perifernog vida koji kod glaukoma postupno propada). Radi se i najsuvremenija optička koherentna tomografija (OCT), analiza glave optičkog živca te debljine sloja živčanih vlakana.

U poliklinici Oftalma radimo na najsuvremenijem uređaju koji analizira i sloj živčanih vlakana mrežnice (RNFL) i ganglijskih stanica mrežnice (RGC). Kod glaukoma je potrebno analizirati i jedno i drugo jer postoji kliničko iskustvo prema kojemu normalan RNFL ne znači i dobar RCG.

Posebno bih istaknuo problem glaukoma normalnog tlaka. U oko 15 posto svih glaukoma, naime, uopće se ne pojavljuje povišen tlak. Izgledom očnog živca te eventualnim promjenama uz rub glave živca (fundus oka), na primjer pojavom malih, kapilarnih krvarenja (takozvana splinter hemoragija), postavljamo sumnju na taj tip glaukoma. Slijedi detaljna obrada dG2 na vidnom polju, a potom i OCT dijagnostika.

SVE IDEALNO, ALI…

Dakle, nemamo povišen tlak, a postoji glaukom.

Također postoje stanja preperimetrijskoga glaukoma kod kojeg je sve “savršeno” – vidno polje je, primjerice, idealno, ali se po OCT-u pronađu početne promjene živčanih vlakana i ganglijskih stanica mrežnice.

Načelno vrijedi pravilo da se rani glaukom bolje dijagosticira pomoću OCT-a, a uznapredovali se bolje prati vidnim poljem, odnosno perimetrijom.

Kako je naša populacija sve starija, tako se sve više javlja i pseudoeksfolijativni glaukom po kojemu je nekad prednjačila Skandinavija. Radi se o glaukomu vrlo agresivnog tijeka, uz povremene napade povišenog tlaka koje se teško i uhvati, a brzo oštećuju očni živac.

Liječenje glaukoma vrlo je kompleksno i ovisno o tipu glaukoma i kliničkoj slici. Najčešće krećemo s kapima, analozima prostaglandina i raznim kombinacijama, laserskim intervencijama u različitim oblicima te operativno (također različite metode i pristupi).

Piše