Vrijeme kestena

775

Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrijednost, a glavni sastojak mu je škrob, kojeg ima oko 44%, zatim šećer, oko 4%, bjelančevina, oko 2% masti. Od vitamina, bogat je vitaminima grupe B (vrlo velika količina vitamina B1), vitaminom A, a ima i malo vitamina C. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan. Budući da je siromašan natrijem, vrlo je pogodan u prehrani bolesnika kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Energetska vrijednost ploda kestena u 100 grama je 878 kJ (215 kcal). U plodu ima eskulina, sterola, kvercitina, kumiranskih derivata.

kesten

U kulinarstvu se od kestena pripremaju razne juhe, pirei, dodaci jelima te slastice. Plod je vrlo ukusan i pečen, i kuhan. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani iscrpljenih, starih osoba i djece. Kruh napravljen od kestenova brašna ugodnog je mirisa, slatkog okusa i ostaje dugo svjež. Kestenovo brašno koristi se samo ili pomiješano s brašnom od žitarica, za pravljenje kruha i peciva. Kesten ima prednost u odnosu na žitarice jer djeluje bazično te je pogodan u prehrani oboljelih od reumatskih bolesti i gihta.

Kestenovo brašno – izrada
S kestena se skine vanjska, tamna ljuska te se potopi u toplu vodu u kojoj treba stajati dok se unutrašnja smeđa opna ne bude mogla lako oljuštiti. Tada se opere i stavi sušiti. Usitni se mikserom i dobije se brašno. Napitak Manje je poznato da se od kestenovih listova i limunske kiseline priprema ukusan napitak, sličan, a neki kažu i bolji od ruskog čaja.